Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Umiestňovanie reklám v Bánovciach nad Bebravou bude mať svoje pravidlá

Ilustračné foto Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nová norma okrem iného určuje, že zariadenia svojím umiestnením a realizáciou nesmú narúšať vzhľad mesta alebo krajiny, ohrozovať verejnú bezpečnosť a poriadok.

Bánovce nad Bebravou 27. decembra (TASR) - Umiestňovanie informačných, reklamných a propagačných zariadení na území Bánoviec nad Bebravou sa bude riadiť svojimi pravidlami. Tie vyplývajú z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré pripravila samospráva.

"Úpravu reklamných, informačných a propagačných zariadení doteraz mesto neriešilo. Vzhľadom na potrebu riešenia množiacich sa osádzaní reklamných zariadení je nevyhnutné prijať systém a princípy ich existencie," ozrejmila prednostka bánovského mestského úradu Alexandra Gieciová. Cieľom nariadenia je podľa nej najmä získanie kontroly nad zriaďovaním reklamných plôch a tiež umiestňovaním reklamy na majetku mesta.

Nová norma okrem iného určuje, že zariadenia svojím umiestnením a realizáciou nesmú narúšať vzhľad mesta alebo krajiny, ohrozovať verejnú bezpečnosť a poriadok, zabraňovať rozhľadu na komunikácii či nad prípustnú mieru obťažovať okolie a obytné prostredie hlukom alebo osvetlením. Zariadenia tiež nesmú tvoriť prekážku pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, na budovách tiež musia byť prispôsobené ich architektúre a nesmú rušiť základné členenie priečelia a ich významné detaily.

Reklamy, naopak, nesmú ich majitelia umiestniť na cintorínoch, pomníkoch či pamätníkoch, pevných zariadeniach ciest či stĺpoch a stožiaroch telekomunikačného a energetického vedenia na meracích bodoch geodetických sietí.

Nariadenie tiež rieši pravidlá pri povoľovaní zariadení, ich užívanie, údržbu a odstraňovanie, priestupky a sankcie či kontrolu. VZN o umiestňovaní informačných, reklamných a propagačných zariadení na území mesta bude mať aj vplyv na mestský rozpočet, a to vzhľadom na zavedenie nových poplatkov.

Normu schválili aj bánovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní v decembri.