Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovská nemocnica investovala do obnovy rádiologického oddelenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Rádiologické oddelenie disponuje úplne novými zdravotníckymi prístrojmi, ktoré sú potrebné na súčasný štandard poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Bánovce nad Bebravou 17. augusta (TASR) - Bánovská nemocnica investovala do obnovy rádiologického oddelenia. Bolo nanovo vybudované, vzniklo kompletnou rekonštrukciou a kúpil sa i nový RTG skiagrafický prístroj. Celková výška investície predstavuje takmer 170.000 eur, informovala Lucie Drahošová, tlačová hovorkyňa AGEL, a.s., ktorý je prevádzkovateľom nemocnice.

"Rádiologické oddelenie disponuje úplne novými zdravotníckymi prístrojmi, ktoré sú potrebné na súčasný štandard poskytovania zdravotnej starostlivosti. Priestory prešli nanovo dispozičným riešením, vymenená bola elektroinštalácia, nové podlahy a podhľady. Investície do prístrojového vybavenia boli podmienkou na zabezpečenie modernej diagnostiky," uviedla riaditeľka zdravotníckeho zariadenia Mina Bobocká.

Nová technológia podľa nej umožní vykonávať vyšetrenia rýchlejšie a hodnovernejšie ako pri analógových prístrojoch, digitálny obraz zase charakterizuje vysoká kvalita, ktorá umožňuje prehliadať a vyhodnotiť snímky ihneď po vyšetrení. "Archivácia v digitálnej forme je jednoduchšia, rtg obraz dokážu lekári využiť kedykoľvek v identickej kvalite. Moderné zariadenie prinesie aj želaný efekt zníženia nákladov na samotnú prevádzku a materiál. Moderná technológia šetrí viac ako 60 percent pracovného času. Minulosťou sa stala manipulácia s kazetami a vyvolávací proces prestal byť časťou pracovného postupu," doplnila.

Súčasťou nového pracoviska je digitálny RTG prístroj, ktorý je univerzálny, diaľkovo ovládaný s C-ramenom, čo dovoľuje snímkovanie v rôznych uhloch. Digitálny obraz je realizovaný do minúty. Všetky röntgenové vyšetrenia sú s nízkou expozičnou dávkou pre pacienta. "Technologický vývoj prispel k minimalizácii dávok žiarenia na ľudské telo, čo predstavuje významný posun vo využití medicínskej techniky pri diagnostike ochorení. Zrekonštruované pracovisko zabezpečí prístup do siete k záznamom, ktoré sa archivujú v centrálnom digitálnom úložisku PACS. Digitalizácia tak umožní i rýchle konzultácie medzi rôznymi zdravotníckymi zariadeniami," uzavrela Drahošová.