Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bažant Edwardsov z bojnickej zoo odcestoval do Vietnamu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bažanta Edwardsovho, ktorý bol v roku 2012 vyhlásený vo voľnej prírode za vyhynutého, od roku 2000 v hustých vietnamských pralesoch nikto nevidel. Posledných, približne 200 jedincov sa chová len v niekoľkých zoo a u pár nadšených súkromníkov.



Bojnice 29. mája (TASR) - Zoologická záhrada v Bojniciach sa môže pochváliť historicky prvým prípadom vo svojej histórii, keď sa u nej narodené zviera dočkalo návratu do svojej pôvodnej domoviny mimo Európy. Ide o bažanta Edwardsovho, ktorého vyhlásili v roku 2012 za vyhynutého v prírode. Informovala o tom Simona Kubičková z bojnickej zoo.

Táto zoologická záhrada sa zapojila do projektu návratu bažanta Edwardsovho do Vietnamu. "Cieľom tohto ušľachtilého zámeru je spojiť v Európe narodené jedince s poslednými exemplármi žijúcimi v hanojskej zoo. Vlani na jeseň sme poskytli kolegom z pražskej zoo tri mláďatá. Vo finále do Vietnamu cestovali jedince zo zoo Bojnice, London, Fasanerie Erfurt a Weltvogelpark Walsrode," uviedla Kubičková. Podľa jej ďalších slov po mesiacoch zložitých príprav a vybavovania dokumentov sa pražským kolegom podarilo bažanty do Vietnamu odoslať 26. mája.

"Štyri vtáky, ktoré sme do Vietnamu poslali, sa majú spojiť s potomkami posledného samca pochádzajúceho z voľnej prírody a tým vytvoriť základňu jedincov geneticky čistej línie. Tieto by sa v budúcnosti mohli vrátiť do voľnej prírody," vysvetlil kurátor vtákov Zoo Praha Antonín Vaidl.

Bažanta Edwardsovho, ktorý bol v roku 2012 vyhlásený vo voľnej prírode za vyhynutého, od roku 2000 v hustých vietnamských pralesoch nikto nevidel. Posledných, približne 200 jedincov sa chová len v niekoľkých zoo a u pár nadšených súkromníkov. "Odchovať ho však nie je úplne jednoduché a cennejší prirodzený odchov sa nepodarí príliš často. Prvý historický prirodzený odchov troch mláďat sa v bojnickej zoo podaril v roku 2013, ďalších troch v roku 2014 a pokračuje dvoma v roku 2015," dodala Kubičková.