Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Vstup do centra Bojníc by mohla opäť pripomínať hradobná brána

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Mošková

Náznak pôvodnej historickej Hornej alebo Prievidzskej brány, ktorú dávnejšie zrútili pre výstavbu, chce vybudovať občianske združenie Naše Bojnice.

Bojnice 14. júla (TASR) - Vstup do centra Bojníc na Sládkovičovej ulici by mala opäť pripomínať hradobná brána. Náznak pôvodnej historickej Hornej alebo Prievidzskej brány, ktorú dávnejšie zrútili pre výstavbu, chce vybudovať občianske združenie Naše Bojnice.

"V občianskom združení Naše Bojnice vypracovávame viacero návrhov a projektov na záchranu kultúrnych pamiatok a zlepšenie života v meste. Jedným z nich je aj revitalizácia priestoru, kde kedysi bola severná vstupná brána do Bojníc. V spolupráci s fakultou architektúry sme nechali vypracovať štúdie, ako by sa umelecko-architektonickým spôsobom dal ten priestor zviditeľniť pre turistov aj pre občanov," povedal Ľuboš Babarík zo združenia.

Niekdajšiu severnú bránu už podľa neho nič nepripomína, sú tam ruiny a cesta, občianske združenie má preto záujem vytvoriť novú umeleckú dominantu Bojníc. "Chceme vyzvať architektov zo Slovenska, aby navrhli riešenia, ako to urobiť čo najfunkčnejšie, najkrajšie. Môže tam byť aj nejaká polyfunkcia s premietaním, informáciami, vyhliadkou. Čiže nechceme otrocky zopakovať kamennú bránu," priblížil.

Návrhy architektov by mala podľa zámeru združenia posudzovať odborná komisia, ktorá vyberie ten najvhodnejší. Následne dostane víťaz súťaže zákazku na vypracovanie projektu a potom by združenie začalo s verejnými zbierkami na financovanie zámeru. Nevylúčilo, že sa pokúsi aj o získanie fondov.

Naše Bojnice sa v súvislosti so svojím zámerom obrátili i na mesto, ktoré žiadajú o dotáciu vo výške 4000 eur na odmeny pre architektov v súťaži. "My sme zafinancovali vypracovanie súťažných podmienok, získali sme porotcov a keď sa to podarí, budeme to celé manažovať," ozrejmil ďalej Babarík.

Mesto už v minulom období zabezpečilo čiastočnú rekonštrukciu Južnej veže alebo Dolnej brány, ktorá sa nachádza v blízkosti hotela. Južná veža je jednou z dvoch brán mestského opevnenia, ktoré bolo postavené zhruba v polovici 17. storočia. Iniciátorom tejto stavby bol niekdajší vlastník bojnického panstva Pavol Pálffy. Druhá z brán, Horná alebo Prievidzská, sa nachádzala v severozápadnej časti opevnenia a zanikla v dôsledku výstavby.