Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Trenčiansky kraj

BOJNICE: Zmeny v mestských organizáciách primátor nepodpísal

Bojnice, ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Predmetné uznesenie je už druhým poslaneckým návrhom, ktorý mal priniesť zmeny do fungovania mestských organizácií.

Bojnice 23. novembra (TASR) - Príspevková organizácia mesta Bojnice (p.o.m.) - Mestská knižnica sa zatiaľ rušiť nebude. Primátor František Tám (Smer-SD) totiž nepodpísal uznesenie, ktoré sa okrem iného dotýkalo aj tejto zmeny v mestských organizáciách s účinnosťou od 31. marca 2016. Poslanecký návrh Jozefa Barborku (nezávislý) schválili bojnickí mestskí poslanci na svojom rokovaní ešte 2. novembra. Ide už o tretie primátorské veto uznesení, ktoré sú zamerané na zmeny v mestskej knižnici, kultúrnom centre a technických službách.

Uznesenie počítalo so zrušením Mestskej knižnice a presunom jej kompetencií pod Kultúrne centrum, ako i vytvorením jedného ekonomického odboru pre všetky p.o.m. a rozpočtovej organizácie mesta - Zariadenia pre seniorov. "Už ho preveruje prievidzská okresná prokuratúra, ktorá by sa k jeho obsahu mala vyjadriť v lehote do dvoch mesiacov," informoval ďalej Tám.

Predmetné uznesenie je už druhým poslaneckým návrhom, ktorý mal priniesť zmeny do fungovania mestských organizácií. Prvý počítal so zrušením všetkých troch a vytvorením jednej s dvoma organizačnými zložkami. Tento návrh dal primátor rovnako preskúmať prokuratúre, ktorá skonštatovala, že je v rozpore so zákonom.

Rušenia p.o.m. a ich fungovaní v jednej spoločnej sa dotýkal aj audit, ktorý dal Tám vypracovať. "Ten potvrdil, že by navrhované zmeny nepriniesli finančnú úsporu, ako sa predpokladalo," ozrejmil bojnický primátor.

So zmenami v príspevkových organizáciách nesúhlasí len vedenie mesta, ale aj ich zamestnanci a časť obyvateľov, ktorí koncom septembra spustili petíciu ešte proti prvému poslaneckému návrhu a naďalej v nej napriek zrušeniu pôvodného uznesenia pokračujú. Začiatkom novembra mal petičný výbor zozbieraných vyše 900 podpisov od Bojničanov.