Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Čereňany majú motto: Chceme žiť jeden pre druhého a nie každý pre seba

Mottom "chceme žiť jeden pre druhého a nie každý pre seba" sa riadia v Čereňanoch v okrese Prievidza. Na snímke kostol Márie Magdalény. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Motto, ktoré sprevádza obecný život, je, ako podotkol starosta, výsledkom jeho dlhoročnej práce.

Čereňany 6. júna (TASR) - Mottom "Chceme žiť jeden pre druhého a nie každý pre seba" sa riadia v Čereňanoch v okrese Prievidza. Dominantou hornonitrianskej obce, ktorú z východnej strany obopína pohorie Vtáčnik, je určite renesančný kaštieľ zo začiatku 17. storočia obklopený parkom s viac ako 250-ročnými stromami.

"Prvá písomná zmienka o obci Čereňany je z roku 1329, ale už vtedy sa konštatovalo, že na jej území bolo 50 rodinných domov. Obec žila takým jednoduchým, skromným životom a keďže neviedla žiadne súdne spory, nebola ani nikde zapísaná," uviedol dlhoročný starosta Čerenian Ján Mokrý.

Ako pokračoval, obyvatelia sa živili prevažne poľnohospodárstvom a boli tu aj kolári, pretože v obci žije veľa rodín s priezviskom Kolár. "Obec objavil nejaký pútnik, ktorý chodil popri sútoku dvoch riek, prešla aj rôznymi názvami, maďarskými, nemeckými až k tomu dnešnému," doplnil.

Mottom "chceme žiť jeden pre druhého a nie každý pre seba" sa riadia v Čereňanoch v okrese Prievidza. Na snímke park, kde by v budúcnosti mohlo byť námestie.
Foto: TASR/Alexandra Moštková
Čereňany charakterizuje nielen renesančný kaštieľ pravdepodobne zo 40. rokov 17. storočia s majiteľmi Majthényiovcami a neskôr aj Hunyadiovcami, ale i kostolík sv. Márie Magdalény z 13. storočia či historický 700-ročný panský mlyn, v ktorom sa dodnes melie múka.

Motto, ktoré sprevádza obecný život, je, ako podotkol starosta, výsledkom jeho dlhoročnej práce. "Samospráva mi veľmi leží na srdci a viem, že čo dnes v samospráve spravíte, to občan zajtra využíva. Je to kontakt s ľuďmi, je to o ľuďoch a pre ľudí," vysvetlil.

Obec leží štyri kilometre od hranice s okresom Partizánske a od okresného mesta je vzdialená 20 kilometrov, jej súčasťou je aj osada Fančová. Žije v nej približne 1700 ľudí, má kompletnú občiansku vybavenosť, základnú s materskou školou, hasičskú zbrojnicu či amfiteáter, pôsobí v nej aj viacero podnikateľov.

Spevácka skupina Hôrky si pripomína piate výročie svojho vzniku

Presne päť rokov od svojho založenia si v tomto období pripomína spevácke zoskupenie starších žien z Čerenian - Hôrky. Skupina, ktorá vznikla na popud bývalého starostu obce, oživuje svojimi vystúpeniami nielen kultúrne podujatia v Čereňanoch, ale i blízkom a vzdialenejšom okolí. Skupinu vedie Ľubomír Macek, obecný poslanec, vedúci a manažér folklórneho súboru Vtáčnik.

"Bývalý starosta Stanislav Sluka, keďže vedel, že sa venujem takýmto veciam, mi rozprával o tom, že videl nejakú ženskú spevácku skupinu a dal mi link na YouTube, aby som si to pozrel, či by sme takéto niečo nerobili. Ja som si to pozrel, ale keďže to bolo mimo mojej predstavy, tak o pár dní na to sme sa znova stretli a ja som povedal dobre, ale určite by som cestu tej speváckej skupiny nasmeroval štýlom takej tej tradičnej piesne, hlavne z nášho regiónu," priblížil Macek.

Ako pokračoval, výber žien do skupiny bol naozaj zaujímavý, keďže si bývalý starosta vytypoval okolo 30 až 40 starších žien, ktoré by mohli spievať, a poslal im pozvánky na obecný úrad. "Tie ženičky, keďže to prišlo z obecného úradu, si považovali za povinnosť tam prísť, no netušili, o čo pôjde. To sa dozvedeli, až keď som sa pred ne postavil ja a povedal som, o čo nám vlastne ide, že sa pripravujeme založiť spevácku skupinu a hľadáme ženičky. Nebude to takou formou, že kto sem príde, ten bude členkou, ale musia prejsť určitým výberom. Niektoré sa zľakli, vstali a odišli, a tie, čo zostali, bolo ich 12, tie mojím výberom aj prešli a to bola prvá skupina ženičiek, ktoré sú tam doteraz. Aj keď momentálne už ich je len desať, lebo jedna musela skončiť pre zdravotné problémy a s jednou sme sa museli rozlúčiť, keďže nás tragicky opustila," doplnil.

Spevácka skupina žien spočiatku vystupovala v oblečení v podobnom štýle, neskôr sa dohodli, že budú svoj spev predvádzať v krojoch, ktoré budú rešpektovať čereniansku kultúru, kultúru hornej Nitry. Konzultáciu, ako majú kroje vyzerať, im poskytla riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová. Peniaze na tento účel vyčlenil ešte bývalý starosta.

Ženy už absolvovali množstvo vystúpení, pričom pôvodným zámerom bolo len spestrenie podujatí obecného charakteru a prvé také väčšie vystúpenie mali na čerenianskych dedinských hodoch. "Čo sme netušili, že nás časom začnú volať aj niekam inam. Boli spievať v rámci programu Zimných slávností Hornonitria v Pravenci, na podujatí Na lehotskom vŕšku vo Veľkej Lehôtke, aktuálne máme pozvánku do Hostia, čo je dedinka pri Zlatých Moravciach," priblížil Macek.

Skupina bude podľa Maceka určite pokračovať vo svojej činnosti a zamýšľa sa, ako doplniť stav členiek, keďže tie súčasné majú už svoj vek. "Budeme sa zamýšľať nad tým, ako osloviť mladšiu generáciu a nejako ich začať ťahať medzi nás, aby naozaj tie Hôrky, tak ako začali, aby sa nestalo, že to tým aj skončí. Dokonca sa zamýšľame nad tým, že aj keď je to teraz čisto ženská spevácka skupina, či nepritiahneme k nám to mužské pokolenie," dodal.