Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Podnikať v Trenčianskom kraji je jednoduchšie, tvrdí štátny tajomník

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec Foto: TASR

Sám z trenčianskeho regiónu pochádzam, poznám tu veľa firiem a sám som tu v minulosti podnikal, uviedol.

Trenčín 13. novembra (TASR) – Podnikanie v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) je relatívne jednoduchšie oproti niektorým iným slovenským regiónom. Počas slávnostného odmeňovania najzdravších malých a stredných firiem TSK v rámci série podujatí HN regióny to v stredu (11.11.) povedal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec.

„Sám z trenčianskeho regiónu pochádzam, poznám tu veľa firiem a sám som tu v minulosti podnikal. Trenčín je veľmi vyspelý, má veľmi dobrú cestnú a dnes už i železničnú infraštruktúru. Máme tu univerzitu, to znamená, že je tu dostatok priestoru pre nové inovatívne riešenia. Aj dostatok zahraničných investorov poukazuje na to, že Trenčín je veľmi zaujímavá lokalita na podnikanie,“ konštatoval Chovanec.

Ako dodal, podporiť malé a stredné firmy nielen v Trenčianskom kraji, ale na celom Slovensku, by mal pripravovaný nový zákon o malom a strednom podnikaní. „V novom zákone by sme chceli zlúčiť všetky formy podpory a možnosti, ktoré podnikatelia majú na to, aby bol štát nápomocný pri ich činnosti. Zákon je momentálne v legislatívnom procese, takže ešte si počkáme na jeho finálne znenie,“ doplnil štátny tajomník.

Jednou z priorít ministerstva hospodárstva je podľa neho najmä znižovanie byrokratickej záťaže. Podľa analýz je dnes možné odbúrať asi desať percent administratívnej záťaže. „Chceli by sme znižovať tie rôzne papierovačky, ktoré podnikateľov trápia. Či už tým, že sa bude zlepšovať informatizácia verejnej správy, alebo tým, že niektoré opatrenia možno vieme zlúčiť do jedného,“ zdôraznil Chovanec. Ako príklad uviedol možné zníženie sumy potrebnej pri založení spoločností s ručením obmedzeným alebo niektoré daňové ústupky.