Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Na likvidáciu čiernych skládok dala Považská Bystrica 60.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.

Považská Bystrica 12. decembra (TASR) – Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, v minulom roku investovalo mesto na likvidáciu čiernych skládok 13.500 eur. „Nárast finančných prostriedkov potrebný na likvidáciu čiernych skládok spôsobila aj zmena zákona o odpadoch. Doteraz boli obyvatelia mesta zvyknutí ku stojiskám na nádoby na komunálny odpad a na separovaný odpad umiestňovať aj nadrozmerný odpad, elektroodpad a podobne. Od 1. júla je tento spôsob odovzdávania odpadu zakázaný a takýto odpad sa tiež považuje za čiernu skládku,“ doplnila hovorkyňa.

Ako dodala, v tomto roku mesto zlikvidovalo okrem iného aj jednu z najväčších čiernych skládok v Hornom Moštenci. Na likvidáciu radnica získala z Environmentálneho fondu dotáciu vo výške približne 66.000 eur. Spoluúčasť mesta bola vo výške takmer 7400 eur. Mesto odstránilo uľahnutý odpad, vyčistilo a zrekultivovalo územie a upravilo ho do pôvodného stavu. Terénne nerovnosti upravili použitím zásypovej zeminy. Vyťažený odpad umiestnili na riadenú skládku.

„Mesto sa snaží priebežne likvidovať aj menšie skládky, využíva tiež ľudí v rámci verejnoprospešných prác, pomáhajú aj dobrovoľníci. Problém vytvárania čiernych skládok je spôsobený najmä ľahostajnosťou ľudí. Obyvatelia by si mali uvedomiť, že vytváraním čiernych skládok škodia životnému prostrediu a tiež, že nemalé financie z rozpočtu mesta na ich likvidáciu by mohli slúžiť na lepšie účely,“ doplnila Kováčiková.

Obyvatelia Považskej Bystrice a integrovaných častí môžu podľa nej využívať zberný dvor v lokalite Zámostie a taktiež zberné miesta v Orlovom a Milochove, na Dedovci a v Považskej Teplej, kde sa nadrozmerného či stavebného odpadu zbavia bezplatne. Mesto taktiež organizuje jarný a jesenný zber, počas ktorého môžu ľudia využívať pristavené veľkokapacitné kontajnery.