Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Do Noci múzeí a galérií sa zapojí aj Trenčiansky samosprávny kraj

Na snímke Trenčiansky hrad. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Noc múzeí a galérií je jedinečným podujatím v roku, ktoré bezplatne či za symbolické vstupné umožňuje návštevníkom absolvovať aj v nezvyčajnom čase tradičnú prehliadku múzeí a galérií," tvrdí Hloža.

Trenčín 16. mája (TASR) – Aj tento rok sa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) prostredníctvom zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti zapojí pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií.

"Noc múzeí a galérií je jedinečným podujatím v roku, ktoré bezplatne či za symbolické vstupné umožňuje návštevníkom absolvovať aj v nezvyčajnom čase tradičnú prehliadku múzeí a galérií. Návštevníci sa môžu bližšie oboznámiť s každodennou prácou odborných pracovníkov múzea či galérie. Pridanou hodnotou podujatia je aj bohatý sprievodný program pre deti a mládež, ale i pre dospelých. Nosnou myšlienkou podujatia je netradičným spôsobom ponúknuť širokému spektru návštevníkov chvíle v prostredí kultúrnych zariadení, uchovávajúcich umelecké a historické hodnoty," uviedol Mojmír Hloža z oddelenia kultúry TSK.

Trenčanom a návštevníkom krajského mesta sú dnes od 10.00 do 22.00 hodiny k dispozícii priestory Galérie Miloša A. Bazovského, Katovho domu a Karnera sv. Michala, ako aj interiér v areáli Trenčianskeho hradu v správe Trenčianskeho múzea. Vstupenka za symbolické jedno euro (deti do šesť rokov bezplatne), zakúpená v ktoromkoľvek zo zariadení, umožňuje vstup do všetkých ostatných, ako aj vstup na prehliadku Mestskej veže a Piaristického gymnázia J. Braneckého v Trenčíne. Noc múzeí a galérií v Trenčíne pripravila Galéria Miloša Alexandra Bazovského a Trenčianske múzeum v spolupráci s mestom Trenčín.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici organizuje Noc múzeí a galérií od 16.00 do 20.00 hodiny. Návštevníkom ponúka prírodovedné pásmo venované faune Považia, identifikáciu zbierkových predmetov etnografického charakteru, ukážky rezbárskych dekoratívnych techník, ukážky spojené s konzumáciou tradičných slovenských jedál, prechádzku ku kaplnke svätej Heleny, či čítanie slovenských ľudových rozprávok na dobrú noc. Vstup je bezplatný.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, ktoré si pripomína v tomto roku 30. výročie svojho vzniku, sa verejnosti otvorilo dokorán už v piatok (15. 5.). Bohatý program vyvrcholí dnes Nocou múzeí a galérií. Vstup na podujatia v múzeu je tiež bezplatný.