Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi začali dve škôlky čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Výstavbu fotovoltických zariadení financovala samospráva cez Operačný program Kvalita životného prostredia.

Prievidza 18. januára (TASR) - Materské školy (MŠ) na Ulici J. Matušku a Nábreží sv. Cyrila v Prievidzi začali čerpať energie z obnoviteľných zdrojov prostredníctvom zariadenia na využitie slnečnej energie. Obe škôlky prevádzkou fotovoltických panelov ušetria viac ako 30 percent nákladov na elektrickú energiu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Výstavbu fotovoltických zariadení financovala samospráva cez Operačný program Kvalita životného prostredia. Cieľom projektov bolo zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie na konečnej energetickej spotrebe.

"S prácami na umiestnení zariadení na streche MŠ začalo mesto na jeseň 2023 a ku koncu roka 2023 boli diela odovzdané a zapojené do distribučnej siete," spomenula Krajčiová.

Na streche každej MŠ je podľa nej na základe projektovej dokumentácie a maximálnej možnej kapacity desať megawatt peakov nainštalovaných 22 kusov fotovoltických panelov s celkovou rozlohou 52,24 štvorcového metra.

Mesto získalo od Ministerstva životného prostredia SR na dodávku a montáž fotovoltických panelov vrátane technológie takmer 46.000 eur. Projekty dofinancovalo sumou takmer 2500 eur.

"Náklady každej škôlky sa v minulom roku pohybovali na úrovni 6000 eur, podľa energetického auditu predpokladáme úsporu 2000 eur ročne na jednu škôlku. Všetko bude závisieť aj od reálnych poveternostných podmienok a od množstva slnečnej energie," priblížila hovorkyňa.

Realizáciou projektov podľa nej samospráva dosiahne zníženie spotreby nakupovanej energie, čo bude mať pozitívny dosah aj na nižšie prevádzkové náklady MŠ počas celej doby životnosti projektu.