Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Správa ciest TSK ušetrila vďaka EKS viac ako pol milióna eur

Na snímke súvislá oprava cesty III/04916 Mostište spojka 25. septembra 2015. Foto: TASR - Alexander Ballek

Základným princípom trhoviska je primárne maximálne možné zjednodušenie obstarávania ako doteraz veľmi komplikovaného procesu.

Trenčín 25. septembra (TASR) - Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) patrí medzi najaktívnejších obstarávateľov prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému (EKS). Vďaka obstarávaniu cez EKS tak ušetrila viac ako pol milióna eur.

"Správa ciest TSK obstarala cez EKS 28 úsekov súvislých opráv ciest III. triedy na území kraja v celkovej hodnote takmer 2,62 milióna eur. Úspora predstavuje oproti predpokladanej cene opráv 559.306 eur. Okrem opráv ciest obstaráva cez EKS aj väčšinu tovarov, prác a služieb hodnoty nad 1000 bez DPH v zmysle smernice predsedu TSK o postupe pri verejnom obstarávaní a v súlade so schváleným plánom verejného obstarávania pre SC TSK. Celkovú úsporu finančných prostriedkov budeme vedieť koncom roka," povedal pre TASR Róbert Mikudík z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK.

Na snímke súvislá oprava cesty III/5164 Motešice - Krásna 25. septembra 2015.
Foto: TASR - Alexander Ballek


Základným princípom trhoviska je primárne maximálne možné zjednodušenie obstarávania ako doteraz veľmi komplikovaného procesu. Presný opis tovarov, stavebných prác a služieb je základom pre všetky úspešné postupy zadávania zákaziek vo verejnom obstarávaní, nie je to výhradne problémom Elektronického trhoviska. Nekvalitný opis predmetu zákazky často spôsobuje sklamania u obstarávateľov, pretože dostanú plnenie nezodpovedajúce ich potrebám a predstavám. Elektronické trhovisko oproti "papierovej forme obstarávania" umožňuje výrazne jednoduchší, presnejší a kvalitnejší spôsob opisu predmetu zákazky, len ho treba využiť.

Systém je jednoduchý aj pre dodávateľov. Napriek tejto jednoduchosti sa v ojedinelých prípadoch možno stretnúť s nepochopením a nie správnym používaním systému Elektronického trhoviska, dokonca až s pokusmi o zneužitie jeho funkcionalít. Ide najmä o dodávateľov, ktorí z rôznych dôvodov vstupujú do súťaží spôsobom poškodzujúcim v konečnom dôsledku objednávateľa tým, že predkladajú nereálne ceny plnenia, meškajú s plnením, respektíve konajú v rozpore so zmluvou.

Na snímke súvislá oprava cesty III/5164 Motešice - Krásna 25. septembra 2015.
Foto: TASR - Alexander Ballek


Na minimalizáciu týchto rizík existuje viacero nástrojov trhoviska, predovšetkým blacklist dodávateľov, slúžiaci na selektívne zamedzenie obchodovania takýmto dodávateľom. Preto by všetci objednávatelia mali aktívne tento nástroj využívať.

Podľa Mikudíka je hlavným pozitívom verejného obstarávania cez EKS predovšetkým skrátenie lehoty obstarávania, zníženie administratívnej záťaže týkajúcej sa kontroly spôsobilosti pre dodanie prác tovarov a služieb a osobného postavenia jednotlivých dodávateľov a zhotoviteľov.

Na snímke súvislá oprava cesty III/04916 Mostište spojka 25. septembra 2015.
Foto: TASR - Alexander Ballek


"Negatívom EKS je problém správnej špecifikácie obstarania cez opisný formulár, problém zrušenia zmluvy pri nepredložení požadovaných dokladov v opisnom formulári po uzavretí zmluvy, predkladanie neúmerne nízkych cien, ktoré sú nereálne a vedú k nutnosti zrušenia uzatvorených zmlúv," uzavrel Mikudík.