Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Folklórny festival Myjava 2014 privíta vyše 1400 účinkujúcich

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tento festival je jedným z troch najvýznamnejších slovenských folklórnych prehliadok, v Myjave sa udomácnil v roku 1976.

Myjava 17. júna (TASR) – Viac ako 1400 účinkujúcich z celého sveta očakávajú organizátori na tohtoročnom Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2014. Jeho 55. ročník odštartuje v piatok (20. júna) a okrem domácich súborov sa vo festivalovom areáli Trnovce predstavia súbory z Českej republiky, Albánska, Kazachstanu, Ruska a Indonézie.

Ako dnes TASR informoval hovorca Myjavy Marek Hrin, tento festival je jedným z troch najvýznamnejších slovenských folklórnych prehliadok, v Myjave sa udomácnil v roku 1976. "Predtým putoval z Piešťan do Vrbového a neskôr do Krakovian, dva ročníky sa pre spartakiádu neuskutočnili," priblížil Hrin.

Ako dodal, pripravené sú desiatky scénických i nescénických programov pre všetky vekové kategórie. Na návštevníkov čakajú veľké choreografie v amfiteátri, divadelné predstavenia, ľudové rozprávania, tanečné školy, regionálne špeciality Kuchyne starých materí v mestečku MY-A-VY, koštovka páleného, tradičný sobotňajší Jarmek pot mijafskú vežu a mnohé iné.

"Oficiálne otvorenie festivalu je naplánované na piatok 20. júna na 20.00 hodinu a bude spojené s odovzdávaním Ceny festivalu. Sviatok hudby, spevu, tanca a dobrej nálady sa skončí v nedeľu popoludní slávnostným galaprogramom, ktorý sa začne krátko pred 16.00 hodinou," uzavrel myjavský hovorca s tým, že ešte pred slávnostným otvorením festivalu je na programe vernisáž národopisnej fotografie Pavla Socháňa v Múzeu SNR v Myjave.