Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Handlová má v roku 2017 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Celkové príjmy, ako i celkové výdavky sú podľa návrhu radnice na úrovni 9.938. 399 miliónov eur.

Handlová 2. decembra (TASR) - Mesto Handlová bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Celkové príjmy, ako i celkové výdavky sú podľa návrhu radnice na úrovni 9.938.399 miliónov eur. Základný dokument samosprávy odobrili handlovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok (1.12.).

"V budúcom roku rozhodne počítame s najvyšším príjmom, a to je podielová daň, my sme pre rok 2017 dali podielovú daň vo výške 4.960.000 eur, čo predpokladáme, je historicky najvyššia hodnota, 51,6 percenta celkových bežných príjmov rozpočtu 2017," povedal vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel. Či samospráve takto koncipovaný rozpočet vyjde, je podľa neho otázka možno na vládu, radnica však vychádzala z jej východísk.

Kapitálové príjmy má mesto nastavené podľa Mendela veľmi nízko a je to z dôvodu chýbajúcich schválených projektov, drží sa však stále filozofie, že pokiaľ nie sú ukončené verejné obstarávania, nie sú známi víťazi a celkové rozpočtované náklady jednotlivých projektov, tak ich nezapája do rozpočtu, ale postupne v jednotlivých rozpočtových zmenách v priebehu roka. "Na rok 2017 uvažujeme o prijatí úveru a ide vlastne o úver na rekonštrukciu miestnych komunikácií, kde ale participujeme zhruba v jednej tretine s vlastnými zdrojmi mesta," doplnil.

Do budúcoročného rozpočtu radnica podľa predsedu ekonomickej komisie pri mestskom zastupiteľstve Jána Spevára zapojila aj jeho návrhy. "Rátali sme hlavne s mnohými rizikami, ktoré nás čakajú v roku 2017, vidím tam ešte stále priestor na mnohé iné investície a na mnohé zmeny, ktoré nám aj zákon aj naše poslanecké právo umožňuje," skonštatoval.

Rozpočet, ako ozrejmil primátor mesta Rudolf Podoba, je síce konzervatívny, a to pre rôzne "nášľapné míny", ktoré mesto čakajú v budúcom roku, a to neukončené kolektívne vyjednávania pedagogických odborov s vládou či možné nové vládne návrhy zákonov. "Čo je ale veľmi dôležité, tak v tomto našom rozpočte máme aj ambície. V budúcom roku z úverových zdrojov vo výške milión eur, ale aj z vlastných zdrojov vo výške 350.000 eur budeme rekonštruovať miestne komunikácie a chodníky, z Nórskeho finančného mechanizmu vo výške 375.000 eur budeme rekonštruovať chodníky a budovať nové na Morovnianskom sídlisku, vo vlastných investíciách máme čiastku 35.000 eur na vypracovanie projektovej dokumentácie k stavebnému povoleniu pre letné kúpalisko. Samozrejme, rozbiehame nový model zbierania komunálneho odpadu, ktoré chceme pilotne odskúšať na Mostnej ulici, a to sú vlastne kontajnery, ktoré sú uložené v zemi," avizoval. Rozpočet je tiež podľa neho navyše solidárny voči rôznym vekovým skupinám.

Hlasovania o rozpočte sa zo všetkých prítomných poslancov zdržal jeden - Jozef Stopka. "Už dlhšie obdobie sme navrhovali, aby boli občanom mesta, najmä osobám, ktoré sú v hmotnej núdzi, poskytnuté príspevky na nákup školských pomôcok alebo ako vianočný príspevok. Ľuďom, ktorí žijú od výplaty do výplaty a nemajú na zaplatenie inkasa, by sa touto drobnou čiastkou takto pomohlo. Zároveň išlo o jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa. Celkový náklad bol vypočítaný na sumu približne 18.000 eur ročne a keďže to do rozpočtu nebolo zahrnuté, nemal som dôvod preň hlasovať," zdôvodnil pre TASR.

Bežné príjmy vrátane školstva v Handlovej by mali budúci rok predstavovať 9.594.149 eur, bežné výdavky 8.315.604 eur. Kapitálové príjmy naplánovala samospráva na 262.014 eur, kapitálové výdavky chce zase čerpať vo výške 840.980 eur. Príjmové finančné operácie by mali byť na úrovni 82.236 eur, výdavkové zase vo výške 781.815 eur. Bežný rozpočet nastavila radnica ako prebytkový, pričom tento prebytok kryje schodok v rámci kapitálového rozpočtu a finančných operácií.

Handlovskí mestskí poslanci zároveň odobrili rozpočty na budúci rok mestských príspevkových organizácií, a to domu kultúry, mestskej knižnice a mestskej plavárne s výhľadom na ďalšie nasledujúce dva roky, tiež vzali na vedomie rozpočty mestských neziskových organizácií Asterion, Help, Jazmín a Senior centrum Handlová.