Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Bývalí politickí väzni navštívili miesta, kde kedysi pracovali

Na snímke Jaroslav Žilák, bývalý politický väzeň, ktorý v handlovskej bani takmer prišiel o život. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V Handlove existoval v 50. rokoch trestanecký tábor a väzni pracovali v tamojšej bani.

Handlová 24. mája (TASR) – Bývalí politickí väzni navštívili počas tohto víkendu miesta v Handlovej, kde v 50. rokoch existoval trestanecký tábor a väzni pracovali v tamojšej bani.

„Konfederácia politických väzňov Slovenska sa snaží o zachovanie pamiatky obetí komunistického režimu, a to na všetkých miestach ich utrpenia. Nielen v tých najznámejších väzniciach, ale aj na takzvaných vysunutých pracoviskách väzníc, pracovných táborov, aké bolo tu v Handlovej, kde bol trestanecký tábor pre politických väzňov, ktorí pracovali v bani. A chceme, aby toto miesto nezostalo zabudnuté, ale aby sme oboznámili verejnosť s tým, čo sa tu dialo, keďže svedkov stále ubúda,“ uviedol podpredseda konfederácie Peter Sandtner.

Účastníci stretnutia boli najskôr na svätej omši za politických väzňov v Kostole sv. Kataríny, ktorú celebroval ako hlavný celebrant františkán Tadeáš Mikuláš Kráľ. Pripomenul, že v tomto chráme slúžili omše aj väznení kňazi. „Zo známych osobností, ktorých v Handlovej väznili, boli napríklad Karol Körper, Viktor Trstenský, Ambróz Jurčovič, Rafael Gregor Lexman a ďalší. Celkovo mal tábor, ktorý bol vysunutým pracoviskom leopoldovskej väznice, približne 300 väzňov,“ informoval Sandtner.

Na snímke bývalý politický väzeň Jaroslav Žilák (vpravo), ktorý si odpykával trest v handlovskej bani. Vľavo jeho manželka Elena.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


Po omši sa všetci účastníci presunuli do Domu stretávania Karpatskonemeckého spolku v Handlovej, kde spomínali, alebo čítali spomienky bývalých väzňov, ktorí nemohli prísť, alebo už zomreli. Okrem iných vystúpil aj Milan Kašiar, syn politického väzňa Vendelína Kašiara, ktorý v roku 1950 v podzemí ako 27-ročný tragicky zahynul. „Otec bol väznený, pretože bol účastníkom vzbury na obranu kňaza v Zliechove. Keď v bani zahynul, mal som iba tri roky,“ povedal jeho syn Milan.

V Handlovej takmer prišiel o život vtedajší politický väzeň, dnes 78-ročný Jaroslav Žilák z Trnavy. „Pracovali sme asi štyri - päť kilometrov v handlovskej bani pri razení chodieb, ktoré mali slúžiť na prípravu nových dobývacích polí. Vyvážali sme vo vozíkoch kamene, ručne sme ich tlačili, bola to ťažká práca. Už sme sa vtedy aj s kolegom spoluväzňom vracali. Nikdy na jeho meno nezabudnem, bol to Čech Oldo Váňa. Ten vtedy zaostal a ja som ho ešte volal, nech sa ponáhľa. On ma však chytil za plece a stiahol dozadu. Vtom sa na vozík, aj tam kde som mal byť ja, zrútil strop, veľká skala, ale Oldo si to všimol a zareagoval. Inak by bolo po mne. Teraz našťastie môžem povedať po banícky Zdar Boh,“ rozpovedal svoj zážitok z handlovskej bane Žilák. Ešte dodal, že ho ako syna živnostníka, ktorý si na malý obchod zarobil prácou v Amerike, odsúdili na tri roky väzenia. Otec dostal päť rokov a zhabali mu všetok majetok. Pretože bol Jaroslav rebel, v handlovskej bani pracoval iba rok a potom ho vraj ako turistu posielali z jednej väznice do druhej. Až nakoniec si zvyšok trestu odpykal v jáchymovských baniach na uránovú rudu. Napriek tomu je rád, že vyskúšal, ako je to pracovať v bani. Má totiž aj dobré spomienky, na štajgrov a civilných baníkov, ktorí chápali, že politickí väzni dostali trest nespravodlivo.



Na záver pobytu si účastníci spomienky prezreli novootvorené Múzeum uhoľného baníctva a uctili si pamiatku obetí banských nešťastí na handlovskom cintoríne.

Na snímke Hildegarda Radovská, členka handlovského Karpatskonemeckého spolku, ukazuje účastníkom stretnutia obraz bane, ktorý namaľoval neznámy maliar z radov politických väzňov.
Foto: TASR/Pavol Remiaš