Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Veža kostola v Handlovej bude mať novú šindľovú strechu

Na ilustračnej snímke výroba šindľov. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Na opravu časti národnej kultúrnej pamiatky získala handlovská farnosť peniaze najmä zo zbierky, na nové šindle prispeli ľudia doposiaľ vo výške viac ako 90.000 eur.

Handlová 19. decembra (TASR)- Veža kostola sv. Kataríny v Handlovej dostane novú šindľovú strechu do konca tohto roka. Na opravu časti národnej kultúrnej pamiatky získala handlovská farnosť peniaze najmä zo zbierky, na nové šindle prispeli ľudia doposiaľ vo výške viac ako 90.000 eur.

S verejnou zbierkou na opravu strechy veže kostola začala handlovská farnosť na jar tohto roka, predtým zriadila aj transparentný účet v jednej zo slovenských bánk, pripomenul handlovský farár Peter Repa. "Momentálne sme zaplatili faktúry za 90.000 eur a celkový rozpočet aktuálne vychádza na 115.000 eur. Máme teraz už nejaké peniaze na účte, zhruba 20.000 až 25.000 eur nám chýba," vyčíslil. Financie, ako ďalej ozrejmil Repa, získala farnosť nielen z verejnej zbierky, ale i od Ministerstva kultúry SR, mesta Handlová a súkromných firiem, ktoré oslovila s prosbou o pomoc. "S prácami sme začali v septembri a ja verím, že do konca roka by sa malo skončiť," avizoval.

Na kostole však treba podľa duchovného vymeniť celú strechu, keďže už má 55 rokov a nie je v dobrom stave. "Šindeľ má viac ako 50 rokov a hoci bol niekoľkokrát ošetrovaný špeciálnymi nátermi tak predsa len už má svoju životnosť za sebou," poznamenal. Farnosť sa preto, ako vysvetlil Repa, rozhodla robiť práce na etapy. "Celá strecha má okolo 1300 metrov štvorcových a to je náročné aj pracovne aj finančne. Takže chceme teraz dokončiť strechu. Tým, že sme si museli zobrať aj pôžičku, chceme ju splatiť budúci rok, plus spraviť projekt na ďalšiu, druhú etapu, ktorá bude zahŕňať hlavnú loď. Hľadať financie, šetriť ich a spraviť aj svätyňu. Takže dúfam, že do štyroch, piatich rokov by to mohlo byť celé hotové," dodal.

"Naposledy sa šindle na veži kostola vymieňali v 50. rokoch minulého storočia, keď kostol v závere druhej svetovej vojny zasiahla letecká bomba a bola zbombardovaná jeho pristavená loď, ktorú postavili v roku 1939. Presbytérium a veža kostola ostali neporušené," pripomenula historička Jana Oswaldová.

Kostol na Námestí baníkov, ako ozrejmila, je výnimočný svojou historickou stavbou, pretože bol postavený v rokoch 1320 až 1340, teda ešte pred zakladajúcou listinou Handlovej, ktorú vydal kráľ Ľudovít I. až 8. marca 1376. "Kostol bol postavený v gotickom štýle, veľkými zmenami vlastne neprešiel, bol trochu ovplyvnený barokom aj renesanciou, ale svoju charakteristiku a svoj architektonický výzor si zachoval až do súčasnosti," priblížila. Pamiatka je podľa Oswaldovej výnimočná práve aj svojou vežou s výškou 45 metrov, ktorá je jednou z najkrajších na Slovensku, pretože je zakončená trojitou cibuľou s ozdobnou arkádou.