Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Hornonitrianske múzeum pripravilo výstavu k 30. výročiu vzniku

Tridsaťročné úsilie múzejníkov pri ochrane kultúrneho dedičstva v regióne prezentuje výstava Ako plynie čas, ktorú 14. mája 2015 sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Na snímke dobový kroj z hornej Nitry. Foto: TASR

Tridsaťročné úsilie múzejníkov pri ochrane kultúrneho dedičstva v regióne hornej Nitry prezentuje výstava Ako plynie čas, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

Prievidza 15. mája (TASR) – Tridsaťročné úsilie múzejníkov pri ochrane kultúrneho dedičstva v regióne hornej Nitry prezentuje výstava Ako plynie čas, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

„Hornonitrianske múzeum síce vzniklo v roku 1985, medzi poslednými okresnými múzeami na Slovensku, ale počiatky múzejníctva na hornej Nitre siahajú až do roku 1924. Spájajú sa s vtedajším bojnickým prepoštom Karolom Antonom Medveckým (1875-1937), ktorý spolu s nadšencami histórie založil klub, a potom muzeálny spolok, ktorý si vytýčil zbierať stariny, teda staré pamiatky a rôzne muzeálne predmety. Už v roku 1931 sa týmito zbierkami predstavili na prvej výstave v novopostavenom prievidzskom gymnáziu. To pokladáme aj za dátum založenia prvého múzea v Prievidzi,“ objasnila riaditeľka Hornonitrianskeho múzea Iveta Géczyová.

Podľa nej problémom bolo, že expozícia nemala stále miesto. Až v roku 1941 firma Baťa dovolila inštalovať ju v Bojnickom zámku, ktorý vtedy vlastnila. V roku 1960 sa múzeum v Bojniciach stalo Vlastivedným múzeom a metodickým a poradenským centrom pre múzeá v Stredoslovenskom kraji. V roku 1982 sa zmenilo na ústredné špecializované múzeum s celoslovenskou pôsobnosťou, orientované na obdobie neoslohov a v okrese začalo chýbať regionálne vlastivedné múzeum. Vzniklo pred 30 rokmi ako Hornonitrianske múzeum.

„Základ muzeálnych zbierok nášho múzea tvoria predmety z prvého múzea, ktoré ešte založil Medvecký, a aj bývalého Vlastivedného múzea v Bojniciach. V súčasnosti sú už zbierky znásobené aktivitami muzeálnych pracovníkov. Náš zbierkový fond teraz predstavuje viac než 280.000 zbierkových predmetov. Vystavujeme najmä tie, ktoré nám pribudli počas uplynulých 30 rokov,“ konštatovala Géczyová. Na výstave návštevníci môžu napríklad vidieť rozsiahlu paleontologickú zbierku treťohornej fauny a flóry, ktorá súvisí s existenciou uhoľných ložísk na hornej Nitre. Z archeologických nálezov pozornosť upúta hrobová keramika ľudu Lužickej kultúry, pochádzajúca z nálezísk v Diviakoch nad Nitricou. Unikátna je zbierka zlatom vyšívaných čepcov z 18. a 19. storočia, pochádzajúcich z Nitrianskeho Pravna, a tiež výrobky strieborných gombíkov prievidzských gombikárov alebo pôvodne bohato vyšívané odevy z oblasti Valaskej Belej.

Pred niekoľkými rokmi múzeum získalo od zberateľa Inocenta Privitzera z Prievidze rozsiahlu zbierku poštovej histórie presahujúcu regionálne rozmery. Múzeum z nej vystavuje listy, pečate, pečatidlá, pečiatky, obálky aj iné poštové reálie od roku 1666 do roku 2000. Na výstave sa prezentujú tiež reštaurátori ukážkami svojej práce.