Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Ľ. JAHNÁTEK: Krízová pomoc ovocinárom má podporiť každý rodiaci strom

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ruské potravinové embargo v minulom roku výrazne zasiahlo slovenských ovocinárov.

Trenčín 23. októbra (TASR) – Ruské potravinové embargo v minulom roku výrazne zasiahlo slovenských ovocinárov. Počas výstavy ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov JAHRADA 2015 na trenčianskom výstavisku Expo Center to dnes pre TASR povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

„Priemerná výrobná cena jedného kilogramu jabĺk je na úrovni 0,35 eura a predajná cena jabĺk sa vlani pohybovala na úrovni 0,18 až 0,20 eura za kilogram. Čiže ovocinári išli 40 až 50 % do straty. Bolo to pre nich veľmi ťažké obdobie. Našťastie, už v roku 2015 sa to trošku upokojilo. Dnes sú niekde na úrovni výrobných nákladov, takže ovocinári už aspoň neprodukujú stratu,“ konštatoval Jahnátek.

Ako dodal, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po dohode s Ovocinárskou úniou SR urobia špeciálnu krízovú podporu pre ovocinárov formou podpory každého rodiaceho stromu. „Od tohto roku sme už zabezpečili nový systém financovania poľnohospodárskej produkcie vrátane ovocinárstva, kde sa navýšili prostriedky na hektárovú podporu integrovanej a ekologickej produkcie, čo malo zabezpečiť poľnohospodárom určitú ziskovosť a efektívnosť takejto výroby,“ priblížil minister.

Podľa predsedu Ovocinárskej únie Slovenska Mariána Vargu k napredovaniu slovenského ovocinárstva je potrebné usporiadať vzťahy k pôde, pretože zakladať sad na cudzej pôde je veľmi veľké riziko a v Európe sa to nikde nedeje. „Naši ovocinári nie sú tak finančne silní, aby si mohli kupovať pozemky a ešte na nich aj zakladať sady. Založenie jedného hektára sadu vyjde u jadrovín asi na 50.000 eur a u kôstkovín na 30.000 eur,“ uviedol Varga s tým, že aj preto musia ovocinári účinne využívať dotačný program a vyčistiť systém od tých, ktorí poberajú na sady dotácie, a pritom neprodukujú ovocie.

Ako dodal, momentálne sú na pultoch slovenských predajní až dve tretiny jabĺk z dovozu. Slovenskí ovocinári sú pritom podľa neho schopní bez problémom pokryť celú spotrebu jabĺk v krajine.

„Slovensko je predurčené na pestovanie jabĺk, podmienky sú tu ideálne. Máme výborný biologický materiál, ročne vyvážame 95 % ovocných stromčekov, čo je asi 300 kamiónov, do celej Európy. A nevysádzajú sa doma. Máme všetky predpoklady, aby sme predávali naše jablká do celej Európy, sú tam žiadané. Obchodné reťazce na Slovensku by zobrali všetky slovenské jablká. Jediný problém je, že nás tlačia do nízkej ceny, pretože sme konfrontovaní s dovozovými jablkami najmä z Poľska, kde sú pestovatelia zvýhodnení oveľa viac ako u nás,“ zdôraznil Varga.