Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Tradičný odev obyvateľov Lazian zachytáva nová publikácia

Na snímke ukážka lazianskych krojov v obecnom múzeu nazývanom Zvonárike dom. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kniha s názvom Tradičný odev obce Lazany vyšla v náklade 500 kusov a vznikla ako dedičstvo pre ďalšie generácie.

Lazany 23. decembra (TASR) – Tradičný odev na pracovné i sviatočné dni, cirkevné sviatky, svadby či oslavy v Lazanoch v okrese Prievidza zachytáva nová publikácia, ktorú ako prvý medzi ľudovoumeleckými súbormi zostavil folklórny súbor (FS) Sielnica. Kniha s názvom Tradičný odev obce Lazany vyšla v náklade 500 kusov a vznikla ako dedičstvo pre ďalšie generácie.

Po otvorení Zvonárike domu v roku 2017 začalo naše dedinské múzeum navštevovať mnoho domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Otázky smerovali hlavne k tomu, čo je typické pre našu obec. Odpoveď znela, že nič typické sa v Lazanoch nezachovalo. Neskôr som nad touto odpoveďou začala rozmýšľať a dospela som k názoru, že všetko, čo naši predkovia zachovali, je jedinečné, typické a hlavne originálne. Preto vznikla myšlienka vytvoriť túto publikáciu,“ priblížila členka FS Sielnica Martina Važanová.

Tradičný dedinský odev na fotografiách v publikácii prezentujú tamojšie dedinské dievčatá, ženy aj muži. „Ženy nám pomáhali aj pri opravovaní odevov. Podľa starých fotiek sme pátrali, ako boli odevy nakombinované, aké farby sa používali,“ povedala Važanová s tým, že zaujímavé boli aj nové čepce, ktoré sa našli v rôznych častiach dediny.

Riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová zhodnotila vydanie publikácie ako závideniahodný počin. „Podarilo sa im zhromaždiť doklady, ktoré boli uchovávané v starých povalách po truhliciach. Vytiahli ich, očistili a pripravili na prezentáciu. Určite to nebolo jednoduché, pretože použiť starý odev v súčasnosti, keď je generácia minimálne 20 centimetrov vyššia, ale aj pevnejšia. Museli hľadať adekvátne modelky, ktoré odev prezentovali,“ uviedla.

O regióne sa síce v minulosti hovorilo, že je chudobný na tradície, no podľa Géczyovej sa ukazuje, že to nie je pravda. „Kniha, ktorú prvýkrát vydala folklórna skupina tu v Lazanoch, bude výzvou, aby aj ostatné folklórne skupiny začali hľadať, pátrať a to, čo sa im podarí nájsť, pretavili potom do knižnej podoby,“ uzavrela.

Finančné prostriedky poskytla Nadácia Poštovej banky z programu Nápad pre folklór.