Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Letecké opravovne Trenčín začali s výberom strategického partnera

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Bratislava 11. júna (TASR) - Letecké opravovne Trenčín (LOT) začali s výberom strategického partnera prostredníctvom verejného ponukového konania. Oznam o jeho vyhlásení bol už zverejnený na webovej stránke Leteckých opravovní a publikovaný bude aj v troch celoštátnych denníkoch a v medzinárodnom Financial Times. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Strategického partnera má už od roku 2014 Vojenský opravárenský podnik (VOP) Trenčín, od začiatku roka 2013 aj VOP Nováky. "Tento postup sa nám osvedčil. Transparentným spôsobom sme našli strategických partnerov pre dve naše spoločnosti, ktorým hrozil zánik. Teraz majú cca o 250 zamestnancov viac a takmer žiadne zákazky z rezortu obrany. A toto je naším hlavným cieľom aj v prípade Leteckých opravovní. Nájsť partnera, ktorý dokáže zachovať zamestnanosť a zabezpečiť potrebné zákazkové krytie mimo nášho rezortu," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Verejné ponukové konanie bude prebiehať v dvoch fázach. "V prvej, ktorá sa skončí 31. júla o 14.00 h, budú môcť záujemcovia podať svoje prihlášky do súťaže. Druhá sa skončí 15. októbra o 13.00 h a počas nej budú môcť prihlásení záujemcovia podať konkrétne súťažné ponuky," uviedla Balleková. Zapojiť sa podľa jej slov budú môcť aj zahraničné spoločnosti, avšak musia byť držiteľom povolenia na obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu, respektíve povolenia podobného obsahu a účelu.

Kritériami na vyhodnotenie víťaza verejného ponukového konania a jeho náhradníka, ktorý bude druhý v poradí záujemcov, bude výška nájomného (50 percent), kúpna cena za zásoby a iný hnuteľný majetok (10 percent) i počet pracovných miest, ktoré sa záujemca zaviaže zachovať na obdobie piatich rokov (40 percent).

LOT majú v súčasnosti 322 zamestnancov. K ich činnosti patrí napríklad údržba, opravy a modernizácia lietadiel L-410, L-39   a vrtuľníkov Mi-8, Mi-17 i pozemnej zabezpečovacej techniky, skúšky leteckej techniky či skúšky padákovej a výsadkovej techniky.

So vstupom strategického partnera sa v prípade úspešného verejného ponukového konania počíta od 1. januára 2016.