Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Ľudovíta Štúra si prišiel uctiť aj jeho praprasynovec Ivan Štúr

Ivan Štúr, najstarší žijúci potomok Ľudovíta Štúra počas Celonárodnej spomienky na Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia 24. októbra 2015 v Uhrovci. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spomienky, ako vysvetlil, udržiavajú v rodine Štúrovcov vzdelávaním.


Uhrovec 25. októbra (TASR) - Uctiť si pamiatku Ľudovíta Štúra na celonárodnú spomienku pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia prišiel v sobotu 24. októbra do Uhrovca aj jeho praprasynovec Ivan Štúr z Bratislavy. Ľudovít Štúr by sa podľa jeho slov slovenského národa opýtal, že kým on pracoval pre Slovákov niekoľko desaťročí, čo spravili Slováci pre svoj národ za 200 rokov?

"Máme pozitívne aj negatívne výsledky. Vyzreli sme až k samostatnosti a teraz dokážme, že to, čo sme chceli, tú samostatnosť od začiatku, autonómiu, federáciu, či ju vieme ako Slováci využiť, alebo ostaneme pyšní len na tú samostatnosť," poznamenal Ivan Štúr, ktorý je pravnukom mladšieho brata Ľudovíta, evanjelického farára Samuela.

Spomienky, ako vysvetlil praprasynovec, udržiavajú v rodine Štúrovcov vzdelávaním. Podľa jeho slov mali štyri generácie v jeho blízkej rodine roky tŕnistú cestu, keďže ich vyhodili zo škôl. "Nesťažujem sa. Tŕnistá cesta Štúrovcov má svoje výhody, lebo podnecuje," podotkol.

Ľudovít Štúr je podľa najstaršieho žijúceho potomka rodiny Štúrovcov integráciou zdravého rozumu, hlbokého citu a pevnej vôle.