Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Lyžiarsku sezónu na hornej Nitre spúšťajú v Cigli i na Remate

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Dobré podmienky na lyžovanie má Skiarena Fačkovské sedlo, kde môžu lyžiari využiť zatiaľ zjazdovku Poma s dĺžkou 450 metrov.

Kľačno 4. januára (TASR) - Verejnosť si bude môcť zalyžovať v troch strediskách na hornej Nitre v Prievidzskom okrese. V nedeľu (3.1.) už spustili prevádzku v Skiarene Fačkovské sedlo pri Kľačne, dnes sa začína lyžiarska sezóna aj v Cigli a na Remate.

Ako dnes TASR informoval starosta Cigľa Štefan Mjartan, tamojšie lyžiarske stredisko môžu dnes a v utorok 5. januára navštíviť vďaka umelému zasnežovaniu najmä malí lyžiari, pre ktorých obec spúšťa malý vlek a od 6. januára bude v prevádzke aj vlek pre dospelých lyžiarov. "Noviniek sme pre túto sezónu pripravili viacero, v prvom rade je to zrekonštruovaná prístupová cesta do strediska, malý vlek pre deti, nové sociálne zariadenia, ako i nový ratrak na úpravu snehu," priblížil. Športovci budú môcť v Cigli využiť večerné lyžovanie.

Na dvoch zjazdovkách si budú môcť zalyžovať návštevníci v stredisku Ski TMG Remata. Ako avizoval jeho vedúci Róbert Ondruška, sezónu pri Handlovej otvárajú už dnes o 14.00 h. K dispozícii bude aj večerné lyžovanie. Stredisko podľa jeho ďalších slov novinky na túto zimnú sezónu pre verejnosť nepripravilo.

Dobré podmienky na lyžovanie má Skiarena Fačkovské sedlo, kde môžu lyžiari využiť zatiaľ zjazdovku Poma s dĺžkou 450 metrov. V prevádzke je zatiaľ aj jedna lanovka. Počnúc dnešným dňom tam bude môcť verejnosť využiť aj večerné lyžovanie, novinky na aktuálnu sezónu stredisko nepripravilo.

Naopak, nevyhovujúce podmienky pre lyžiarov sú na Homôlke pri Valaskej Belej či v Skicentre Kľačno, ktoré je závislé od prírodného snehu.

V Cigli a Handlovej bude 41. Pochod vďaky SNP

Z Cigľa i Handlovej v Prievidzskom okrese povedú trasy 41. ročníka Pochodu vďaky SNP. Zimné turistické podujatie, ktoré patrí k jedným z najstarších a najmasovejších na Slovensku, sa bude konať 16. januára. TASR o tom informoval Ivan Kadlečík z organizačného výboru pochodu.

Turistické podujatie je pietnou spomienkou na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď Cigeľ obkľúčili a prepadli nemeckí vojaci, pretože obyvatelia obce podporovali partizánov, ktorí operovali v pohorí Vtáčnik. Niektorých občanov mučili a aj zavraždili v miestnej krčme či vypočúvali v Prievidzi. V boji proti fašizmu vtedy zahynulo dovedna 24 obyvateľov obce. "Toto v súčasnosti najvýznamnejšie zimné turistické a spoločenské podujatie hornej Nitry dokazuje, že pozitívne hodnoty a významné historické udalosti sa dajú pripomínať mládeži či starším súčasníkom mnohostranným a príťažlivým spôsobom," poznamenal Kadlečík.

Slávnostné otvorenie pochodu bude v Cigli pri Pamätníku padlých o 9.00 h. Organizátori pripravili pre účastníkov podujatia sedem tratí. Z nich tri sú lyžiarske s dĺžkami 20, 16 a desať kilometrov a štyri pešie, dve z nich majú 15 a desať kilometrov a dve šesťkilometrové sú určené pre mládež a rodiny s deťmi.

Organizáciu Pochodu vďaky SNP zabezpečujú Cigeľčania a Handlovčania v spolupráci so Zväzom protifašistických bojovníkov, Trenčianskym samosprávnym krajom a Klubom slovenských turistov. Turistické podujatie sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica.