Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Múzeum Bojnice vlani navštívilo viac ako 174.000 ľudí

Bojnický zámok. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Minuloročná letná turistická sezóna reflektovala na významné výročia v regióne.

Bojnice 15. januára (TASR) - Bránami Bojnického zámku vlani prešlo 174.198 návštevníkov. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pre nich v minulom roku okrem klasických i tematických prehliadok expozície pripravilo i viacero podujatí a výstav. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.

"Návštevníci mohli v minulom roku absolvovať denné prehliadky expozície v rámci dvoch okruhov - Pálffyho a Huňadyho, tiež nočné prehliadky," pripomenula Gordíková.

Súčasťou ponuky podujatí boli podľa nej i tradičné akcie, ako Vianoce na zámku, Valentín na zámku či jubilejný 25. ročník Rozprávkového zámku. "Na jar sa počas otvorenia turistickej sezóny na zámok vrátili i strašidlá v rámci nového podujatia Strašidelný zámok, ktoré nadviazalo na dlhoročnú tradíciu medzinárodného festivalu duchov a strašidiel," priblížila.

Minuloročná letná turistická sezóna reflektovala na významné výročia v regióne. "Pri príležitosti 115. výročia úmrtia posledného šľachtického majiteľa zámku, grófa Jána Pálffyho sa na zámok po desaťročiach vrátil jeho portrét. Ide o obraz od Karla von Pilotyho, ktorý múzeum objavilo v ponuke galérie v Kanade," spomenula Gordíková.

Leto na zámku podľa nej patrilo viacerým inscenovaným podujatiam, výstavám i vzdelávaniu, na jeseň múzeum pripravilo prehliadky zámku po zotmení, ktoré ponúkli netradičný pohľad na symboliku tmy a svetla prostredníctvom mýtov, symbolov a alegórií. Záver roka patril tradične Vianociam na zámku.

Do celkovej návštevnosti múzeum nezapočítava vernisáže, návštevy knižnice či koncerty Bojnického hudobného leta.

"Viacero noviniek pripravuje pre svojich návštevníkov múzeum i v tomto roku," avizovala PR manažérka.