Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Na hakli jazdil Polívka vo filme Sedím na konári a je mi dobre

Obec Dulov v Ilavskom okrese sa rozprestiera na ploche asi 550 hektárov v Ilavskej kotline na pravom brehu rieky Váh. Do severozápadnej časti katastra zasahuje územie Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Prvá písomná zmienka o Dulove pochádza už z roku 1259, kedy sa spomína ako Dulow. Bola typickou zemianskou dedinou, od začiatku obec vlastnilo niekoľko zemianskych rodov. Na snímke zakladateľ Auto technik klubu Dulov Martin Dobrodenka sedí vo vojenskom aute, ktoré hralo v Jakubiskovom filme Sedím na konári a je mi dobre, a na ňom jazdil Bolek Polívka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Stroj pred 18 rokmi zachránili v poslednej chvíli pred zošrotovaním. Museli ho prerobiť, pretože Jakubiskovi sa nepáčilo, že bolo celé uzatvorené a hercov by nebolo vidieť.

Dulov 15. augusta (TASR) – V dielňach a halách v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Dulov v Ilavskom okrese driemu technické motorové skvosty. Občianske združenie Auto technik klub Dulov tam dáva pôvodnú podobu civilným i vojenským vozidlám starým niekoľko desiatok rokov.

Podľa Martina Dobrodenku založili občianske združenie preto, aby zachovali technické a mechanické pamiatky. „Chceli by sme, aby sa naša mládež venovala viac technike a nesedela doma pri počítačoch. Chceli by sme, aby sa im technika dostala späť do krvi, aby smrdeli benzínom a aby ich to bavilo. Tá radosť z jazdy na pôvodných autách je niečo, čo sa jednoducho kúpiť nedá,“ konštatoval Dobrodenka s tým, že združenie chce po renovácii vozidiel urobiť v Dulove múzeum historických strojov.



Zbierka združenia pozostáva zatiaľ asi z 20 vojenských i civilných vozidiel, z nich polovica je už dnes pojazdná. „Sú to stroje z obdobia 2. svetovej vojny i obdobia pred ňou. Je tu Tatra 57 z roku 1937, hasičský špeciál z roku 1941, obrnené autá, motocykle – slávne sajdkáre, civilné i vojenské Jawy, Pioniere, staré povojnové pick-upy a podobne,“ doplnil Dobrodenka.

Lásku k historickým vozidlám zdedil po otcovi a strýkovi, ktorí sa už pred takmer štyrmi desaťročiami venovali historickej technike. Obaja renovovali i vyrábali historickú vojenskú techniku pre filmárov, ich diela si zahrali v niekoľkých vojenských filmoch a seriáloch ako Povstalecká história a mnohé iné. Filmovo najslávnejším exponátom rodiaceho sa múzea je stále pojazdné nemecké polopásové obrnené vozidlo ľudovo nazývané hakel. V Jakubiskovom filme Sedím na konári a je mi dobre na ňom jazdil Bolek Polívka. „Stroj sme pred 18 rokmi zachránili v poslednej chvíli pred zošrotovaním. Museli sme ho prerobiť, pretože Jakubiskovi sa nepáčilo, že bolo celé uzatvorené a hercov by nebolo vidieť. Vyrezali sme kus panciera a urobili polokabriolet. Vznikol z toho hybrid, kde hercov bolo vidieť. Aby bol stroj zaujímavejší, doplnili sme na zadnú časť drevosplyňujúci kotol. Ten mal však vo filme iba dekoratívnu úlohu, v skutočnosti je k nemu natiahnutý obyčajný výfuk,“ doplnil Dobrodenka.