Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Remate pri Handlovej trénujú malí nádejní paralympijskí športovci

Bez popisu Foto: TASR Alexandra Moštková

Program kempu je naozaj bohatý, deti zatiaľ absolvovali handbike, cyklistiku, bocciu, stolný tenis, čaká ich plávanie, športová streľba s Veronikou Vadovičovou.



Handlová 5. augusta (TASR) - Na Remate pri Handlovej trénujú v tomto období mladí nádejní slovenskí paralympionici. Dovedna 11 detí z celého Slovenska má počas kempu, ktorý pre nich zorganizoval Slovenský paralympijský výbor (SPV), každý deň inú športovú aktivitu. Aktuálne prebieha v poradí druhý kemp, Remata počas leta privíta ešte dva.

"Tento športový kemp je zameraný na to, aby sme u mladých talentíkov, deti z celého Slovenska, ktoré majú zdravotné znevýhodnenie, vzbudili záujem o šport, o paralympijský šport, pohyb. Takže vlastne talent chápeme presne ako záujem športovať, záujem zúčastňovať sa rôznych športových a pohybových aktivít," povedal Pavel Bílik, člen výkonného výboru SPV za oblasť mládeže.

Priblížil, že keď deti prejavia na tomto úvodnom kempe svoj talent, tak sa im SPV venuje ďalej a zúčastňujú sa ďalších podobných kempov alebo priamo v sieti športových klubov alebo paralympijských centier mládeže rozvíjajú konkrétny šport v podmienkach, ktoré sa už dajú nazvať tréningovými a športom v tom pravom slova zmysle.

"Špecifikom týchto kempov je, že s deťmi sa ich zúčastňujú buď rodičia, alebo asistenti, ktorí dokážu potom v tom živote prakticky deti viesť podľa tých pokynov a skúseností, ktoré tu nadobudnú. To znamená, že aj rodičia alebo asistenti absolvujú celý program kempu," doplnil.

Program kempu je naozaj bohatý, deti zatiaľ absolvovali handbike, cyklistiku, bocciu, stolný tenis, čaká ich plávanie, športová streľba s Veronikou Vadovičovou, tiež letná príprava v zjazdovom lyžovaní s úspešnými paralympijskými lyžiarmi. Okrem športu obsahuje aj besedy s premietaním filmov, posedenie pri ohni, jazdu na koňoch či rybolov. Počas kempu organizátori vyhodnocujú aj najúspešnejší talent spomedzi chlapcov a dievčat.

Na Remate trénuje aj nádejný paralympijský športovec Patrik z Prešova, ktorý si podľa svojich slov vyskúšal už lukostreľbu, stolný tenis, bocciu, atletiku, florbal, vrh guľou, diskom a oštepom. "Som tu druhýkrát, na takom kempe. Boli sme tu pred rokom a viac sa mi tu páči. Chcú ma zobrať na nejakú súťaž, streľbu, lebo som dobrý v streľbe puškou. Pred rokom, keď tu bola Veronika, tak som vyhral prvé miesto," vysvetlil.

"Na tomto tábore som vyrástla pred 17 rokmi a odvtedy sa pravidelne na každý snažím prísť, aspoň na jeden alebo dva dni. Venujem sa športovej streľbe zo vzduchovky a malorážky a vždy tu deťom predvediem, ako sa strieľa," povedala ambasádorka kempu, Trnavčanka Vadovičová, ktorá je držiteľkou zlatej a bronzovej medaily z paralympiády. Podľa jej slov je najlepšou na kempoch energia. "Vždy, keď odchádzam, som taká nabudená. Tu pri tých deťoch je to úžasné, je to kalorická bomba," poznamenala.

Tradíciu športových kempov založil úspešný zjazdový lyžiar a tréner Peter Matiaško z Handlovej. Myšlienku športových centier priniesol zo zahraničia, kde fungovali už pred 25 rokmi. Ich absolventmi sú spomínaná Vadovičová, tiež reprezentant v boccii Róbert Ďurkovič či zjazdár Jakub Krako. SPV plánuje zorganizovať aj zimný kemp.