Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Návrh budúcoročného rozpočtu Bojníc prešiel 48 zmenami

Pohľad na Bojnický zámok v Bojniciach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Celkové príjmy mesta naplánovala samospráva na 9.381.467 eur, celkové výdavky by mali dosiahnuť 9.365.967 eur.

Bojnice 19. decembra (TASR) - Mesto Bojnice bude budúci rok hospodáriť s prebytkovým rozpočtom. Celkové príjmy mesta naplánovala samospráva na 9.381.467 eur, celkové výdavky by mali dosiahnuť 9.365.967 eur. Rozpočet na rok 2017 s výhľadom na ďalšie dva roky jednomyseľne odobrili bojnickí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.

Návrh rozpočtu, ktorý dnes schválili poslanci, prešiel celkovo 48 zmenami. "Na rozpočte sme pracovali od augusta, je trochu úsporný, s určitými rizikami, ale myslím si, že je dobre pre mesto, že sme ho prijali," skonštatoval viceprimátor Bojníc Jozef Hatvanyi.

Rozpočet na budúci rok pripravila finančná a rozpočtová komisia pri mestskom zastupiteľstve v spolupráci s radnicou s víziou, aby sa konečne niečo v meste urobilo, keďže sa dva roky veľké investičné akcie nerealizovali, zdôraznil predseda komisie finančnej, podnikateľskej a obchodu Jozef Barborka.

"V roku 2017 plánujeme opraviť komunikácie, je to Velvárska, Jánošíkova, Rázusova a časť Štúrovej. Ďalej je to vybudovanie detských ihrísk pri Jánošíkovej ulici, na sídlisku Lúčky a v Dubnici. Časť finančných prostriedkov, teda úver pôjde na zriadenie telocvične, máme tam aj ďalšie menšie investičné akcie, ako zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu, úprava chodníkov a verejné osvetlenie, chceme tiež opraviť fasádu na dome služieb," konkretizoval.

Na realizačný projekt obnovy meštianskeho domu Pivár vyčlenila radnica v rozpočte 60.000 eur, ďalších 110.000 eur majú dosiahnuť náklady na spolufinancovanie samotných prác, mesto tu počíta s dotáciou na obnovu vo výške 2,2 milióna eur. Samospráva plánuje tiež vybudovať kontajnerové toalety na parkovisku pod Regiou za 37.000 eur. Na rekonštrukciu viacerých miestnych komunikácií vyčlenila celkovo 490.000 eur, výstavba telocvične pri základnej škole by mala stáť zase 400.000 eur. Rekonštrukciu budovy mestského úradu a domu v Dubnici na materskú školu chce financovať z dotácií.

Prijatie úveru na výstavbu telocvične, ako naznačil Hatvanyi, ešte nie je isté, podľa neho o ňom totiž rozhoduje štatutár mesta, teda primátor František Tám. "Čo sa týka školských zariadení, máme za prioritu určenú škôlku v dubnickej časti a tam je predpokladaný rozpočet skoro milión eur. To je naša hlavná činnosť, ktorú by sme chceli v budúcom roku zrealizovať," poznamenal.

Poslanci tiež ponížili sumu, s ktorou môže disponovať primátor v rámci rozpočtových opatrení, po novom to bude 1500 eur. Hatvanyi objem financií označil za veľmi nízky, keďže po apríli a máji budú musieť poslanci v tejto súvislosti schvaľovať viac úprav mestského rozpočtu.

"Je to kompetencia primátora, ale ja to beriem z opačnej strany, že vlastne primátor bude komunikovať s mestským zastupiteľstvom a nie je problém tieto finančné prostriedky presúvať. A myslím si, že je to aj na jeho ochranu," reagoval Barborka.

Bežné príjmy mesta by mali budúci rok dosiahnuť 4.506.235 eur, bežné výdavky 4.087.405 eur. Kapitálové príjmy majú byť podľa plánu radnice vo výške 4.475.232 eur, kapitálové výdavky 5.139.922 eur. Príjmové finančné operácie sú vo výške 400.000 eur, výdavkové 138.640 eur. Kapitálový rozpočet je naplánovaný so schodkom, tento kryje prebytok z bežného rozpočtu a finančných operácií.

Bojnickí mestskí poslanci zároveň samostatne schválili rozpočty príspevkových organizácií mesta, a to technických služieb, kultúrneho centra a zariadenia pre seniorov. Tiež rozpočty základnej školy s materskou školou, centra voľného času a základnej umeleckej školy.