Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Nefunkčnú fontánu spod Bojnického zámku chce samospráva odstrániť

Pohľad na Bojnický zámok, ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Odstránenie taniera a uskladnenie sochy, vrátane realizácie výberového konania na reštaurátora sochy plánuje samospráva podľa Mederu zrealizovať do jari budúceho roka.

Bojnice 26. decembra (TASR) - Roky nefunkčnú fontánu, ktorá je umiestnená v parku pod zámkom v Bojniciach, plánuje samospráva mesta odstrániť. Zlikvidovať by sa mala iba časť z nej, sochu chce radnica premiestniť na vhodnejšie miesto.

"Myslím si, a je to aj názor viacerých ľudí, že je to nešťastné. Fontána ako moderný prvok sa tam nikdy nemala vybudovať, samozrejme, je to pozostatok zo starých čias. Zámok dnes chce park vrátiť do určitého historizujúceho krajinárskeho štýlu, čiže fontánu by sme radi presunuli, už bez taniera, pretože voda je nefunkčná. Socha je kvalitná, chceme ju teda využiť na inom mieste," ozrejmil pre TASR zámer samosprávy bojnický mestský poslanec Emil Medera. Zároveň navrhol, že na mieste nefunkčnej fontány by sa mohla umiestniť socha grófa Pálffyho.

Odstránenie taniera a uskladnenie sochy, vrátane realizácie výberového konania na reštaurátora sochy plánuje samospráva podľa Mederu zrealizovať do jari budúceho roka. "Verím, že sa nám podarí, povedzme do leta, sochu aj umiestniť," dodal.

Autorom sochy žnice na fontáne, ktorá je majetkom mesta, je akademický maliar Tibor Kavecký. Pozemok pod dielom patrí zase Ministerstvu kultúry SR.