Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Nemocnice v správe Trenčianskeho kraja sa s Dôverou stále nedohodli

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ak sa nedohodnú do 31. októbra a nebude podpísaná a zverejnená nová zmluva, nemocnice prejdú do nezmluvného vzťahu a budú poskytovať poistencom Dôvery len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Trenčín 24. septembra (TASR) - Trojica nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa stále nedohodla na nových zmluvných podmienkach so Zdravotnou poisťovňou (ZP) Dôvera. Nemocnice s poliklinikami (NsP) v Bojniciach, Považskej Bystrici a Myjave vypovedali Dôvere zmluvy začiatkom júla, dôvodom podľa ich vedení sú zmluvné podmienky, ktoré nezohľadňujú ich reálne vynaložené náklady na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

"Zo strany nemocníc je záujem, aby sa dospelo k dohode a aby bola aj pre poistencov ZP Dôvera v troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK zabezpečená komplexná ambulantná aj ústavná zdravotná starostlivosť v plnom rozsahu," deklaroval Róbert Mikudík z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Ak nedôjde k dohode do 31. októbra a nebude podpísaná a zverejnená nová zmluva, nemocnice prejdú do nezmluvného vzťahu a budú poskytovať poistencom Dôvery len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Zmeny v poskytovaní zdravotnej starostlivosti by sa tak po 1. novembri dotkli len poistencov ZP Dôvera.

Výpovede zmlúv zo začiatku júla nemocnice zdôvodnili najmä nárastom mzdových nákladov z dôvodu zákonného zvýšenia miezd lekárov, ale aj nárastom minimálnej mzdy. "Záleží nám na tom, aby naši poistenci mali bezproblémový prístup k zdravotnej starostlivosti. Preto s uvedenými nemocnicami rokujeme a sme presvedčení, že sa na nových zmluvných podmienkach dohodneme. V prípade, že by nemocnice nepristúpili k dohode, dôvod bude zrejme iný ako racionálny," uviedol dnes pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Zároveň pripomenul, že nemocnice sú povinné poskytnúť poistencom Dôvery akútnu zdravotnú starostlivosť aj v prípade, že by s ňou nemali platnú zmluvu. "Taktiež by sme im zabezpečili aj prístup k plánovanej, teda neakútnej zdravotnej starostlivosti. Takže o našich poistencov sa postaráme," skonštatoval.