Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Nováky budú budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Ilustračná snímka Foto:

Radnica si zoberie aj úver, ktorým bude financovať vybrané investičné akcie.

Nováky 24. novembra (TASR) - Mesto Nováky bude budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 4,8 milióna eur. Radnica si zoberie aj úver, ktorým bude financovať vybrané investičné akcie. Rozpočet na rok 2016, ako i ten programový s výhľadom na roky 2017 a 2018 schválili novácki mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok (23.11.).

Radnica naplánovala na budúci rok tri investičné akcie väčšieho rozsahu, financovať ich bude z úveru vo výške 361.400 eur, splácať by ho mala desať až 12 rokov. Pôjde o dofinancovanie prístavby a prestavby lodenice vo výške 140.000 eur. Na projekt vo výške viac ako 240.000 eur, ktorý je aktuálne v realizácii, vyčlenila už v tohtoročnom rozpočte 100.000 eur. Ostatnými dvoma investičnými akciami budú rekonštrukcia Kukučínovej ulice za 70.000 eur a rekonštrukcia lávky cez rieku Nitra smerom do Leloviec, ktorá je v havarijnom stave, za 90.000 eur. Investíciou zaradenou do rozpočtu je aj kofinancovanie projektu protipovodňových opatrení na Lelovskom potoku a Brode, ktorý bude realizovať spolu s mestom Slovenský vodohospodársky podnik. Samospráva chce tiež vybudovať chodníky na novom cintoríne, plánuje investície do ihrísk, zakúpenie auta či rekonštrukciu sociálnych zariadení v základnej škole.

Schváleniu základného dokumentu o financovaní Novák predchádzala niekoľkohodinová diskusia, keďže časť prítomných poslancov mala výhrady k výške úveru, ktorý si má radnica brať. Podľa ich názoru sa mal ponížiť aj vzhľadom na zachovanie dobrej finančnej kondície mesta do budúcich rokov. Poslanec Peter Balák (Smer-SD) tiež navrhol počas diskusie ponížiť výdavky v rámci investičnej akcie prestavby a prístavby lodenice o 50.000 eur. Jeho návrh však poslanci neschválili.

Za rozpočet, ktorý mestský parlament nakoniec odsúhlasil v pôvodne predloženej verzii, zahlasovalo z desiatich prítomných poslancov šesť, proti boli traja a jeden sa zdržal.

"Som veľmi rád, že bol rozpočet schválený v predloženom znení. Fungujeme normálne ďalej. Dúfam, že tie polemiky a diskusie, ktoré tu prebehli, boli prospešné na ozrejmenie vecí, plánov, ktoré chceme robiť. A verím tomu, že v budúcom roku po nás bude niečo vidieť prospešné pre občanov," skonštatoval pre TASR primátor mesta Daniel Daniš (nezávislý).

Rozpočet je na strane celkových príjmov i výdavkov vyrovnaný vo výške 4.830.581 eur. Bežné príjmy by mali dosiahnuť úroveň 3.992.171 eur, bežné výdavky 3.785.208 eur. Kapitálové príjmy zase 296.043 eur a kapitálové výdavky 861.397 eur. Príjmové finančné operácie narozpočtoval magistrát na 542.367 eur, výdavkové na 183.976 eur. Schodok z kapitálového rozpočtu kryje prebytok z bežného rozpočtu a finančných operácií.