Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Obce v aglomerácii Sebedražie by sa mohli dočkať kanalizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podaný projekt musela vodárenská spoločnosť trochu upravovať, aby splnila podmienky novej výzvy. Tie sa mali dotýkať finančných limitov na materiál a technických parametrov.

Sebedražie 30. septembra (TASR) - Koš, Sebedražie a Cigeľ, obce aglomerácie Sebedražie v okrese Prievidza, by sa mohli na druhý raz dočkať vybudovania kanalizácie. Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS), a.s., Banská Bystrica zareagovala na novú výzvu týkajúcu sa budovania kanalizácií v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia a tento týždeň odoslala na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt. Pre TASR to dnes potvrdil starosta Sebedražia a člen predstavenstva StVS Peter Juríček.

Podaný projekt, ako ozrejmil Juríček, musela vodárenská spoločnosť trochu upravovať, aby splnila podmienky novej výzvy. Tie sa mali dotýkať finančných limitov na materiál a technických parametrov. StVS prostriedky žiada z programu, ktorého prioritnou osou je udržateľné využívanie prírodných zdrojov prostredníctvom rozvoja environmentálnej infraštruktúry a špecifickým cieľom zlepšenie odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v aglomeráciách nad 2000 ekvivalentných obyvateľov v zmysle záväzkov SR voči Európskej únii.

Prostriedky na vybudovanie kanalizácie mal investor od ministerstva už raz schválené. Realizáciu projektu však definitívne zastavil v auguste tohto roka po druhom kole verejnej súťaže na dodávateľa prác, keďže by ho nebolo možné zrealizovať do konca decembra tohto roka. Koncom mája však bol už známy aj víťaz prvého kola verejného obstarávania, s ktorým vodári podpísali zmluvu o dielo. Kanalizáciu v trojici obcí mala vybudovať brnianska spoločnosť D.I.S., s.r.o., za 5.690.000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty, náklady pritom mali byť skoro o polovicu vyššie. S realizáciou projektu firma však nezačala a odmietla sa vyjadriť, aký mala na to dôvod. Podľa informácií TASR StVS voči nej podniká aj právne kroky.

Vodárenská spoločnosť už zverejnila aj predbežné oznámenie o realizácii verejného obstarávania na dodávateľa prác. Predmetom zákazky je vybudovanie splaškovej kanalizácie v rámci týchto troch obcí, ktoré sú navzájom prepojené potrubím. Dĺžka gravitačnej kanalizácie je 15.831 metrov. Hodnotu zákazky odhadla na 7.737.303,73 eura.

Ako ešte v auguste uviedol sebedražský starosta, obce veria, že ministerstvo životného prostredia projekt schváli a bude brať do úvahy aj to, že sú do značnej miery poznačené banskou činnosťou. Tiež to, že koryto potoka Ciglianka, ktoré je najväčším recipientom splaškových vôd, vzhľadom na banskú činnosť stratilo možno polovicu vody, čo môže v budúcnosti znamenať ekologickú katastrofu. Zároveň avizoval, že budú listom žiadať ministerstvo, aby tieto skutočnosti zobralo do úvahy a projekt na odkanalizovanie schválilo. Či ho budú posielať, dnes starosta definitívne nepotvrdil. "Uvidíme, aké informácie dostaneme, čo musíme spraviť preto, aby bol projekt úspešný," dodal.