Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Popredný ornitológ prikrmuje a krúžkuje vtáky aj počas sviatočných dní

Na snímke Vladimír Slobodník pridáva slnečnicu do kŕmidla 30. decembra 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Práve krúžkovanie vtákov má pre vedcov a zoológov veľký význam pre skúmanie ich migračných ciest, aj to, čím sa stravujú, ale môžu skúmať aj spôsob alebo dĺžku ich života.

Prievidza/Chvojnica 30. decembra (TASR) – Počas voľných dní, vrátane vianočných a novoročných sviatkov, sa popredný slovenský ornitológ, člen Slovenskej ornitologickej spoločnosti Vladimír Slobodník z Prievidze venuje starostlivosti o voľne žijúce vtáky. Nielenže ich chodí pravidelne prikrmovať, ale podľa možnosti ich tiež odchytáva a krúžkuje.

„Pretože mrazy v tomto roku prišli pomerne skoro, minuli sme spoločne so synom Romanom, ktorý je tiež ornitológom, pre vtáky na hornej Nitre už plné dve vrecia slnečnice. Do konca zimy predpokladám, že to bude sedem až osem vriec, čo je približne 300 kilogramov,“ poznamenal ornitológ.

Aj dnes sa vybral do oblasti obce Chvojnica, kde vybudoval kryté kŕmidlo a doplnil ho slnečnicou, ktorú majú spevavé vtáky najradšej. Pretože bolo vhodné počasie, pri kŕmidle natiahol sieť, aby mohol niektoré vtáčiky odchytiť a okrúžkovať. Medzi prvými sa do siete chytili sýkorky veľké a sýkorky uhliarky. Po okrúžkovaní zistil ich pohlavie, približne určil vek a údaje zapísal. Potom ich z radosťou vypustil na slobodu.

„V tomto roku sa mi podarilo okrúžkovať pomerne veľké množstvo vtákov. Len mláďat bolo okolo 1600 a to nielen spevavcov, ale tiež bocianov bielych a sokolov myšiarov. Celkový počet vtákov, ktoré som vybavil krúžkami, však už presiahol 8000 jedincov,“ pochválil sa Vladimír Slobodník. Svoju pozornosť v tomto roku zameral na ľabtušky lesné, ktorých sa mu podarilo odchytiť a okrúžkovať približne 300. Pri tom zaznamenal aj jednu raritu. Ľabtušku, ktorá priletela až z Fínska. Prezradil to jej krúžok na nohe. „Práve krúžkovanie vtákov má pre vedcov a zoológov veľký význam pre skúmanie ich migračných ciest, aj to, čím sa stravujú, ale môžu skúmať aj spôsob alebo dĺžku ich života,“ konštatoval ornitológ.

Na snímke Vladimír Slobodník pri krúžkovaní sýkorky veľkej 30. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavol Remias