Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pamätný dom Janka Jesenského zrekonštruujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Národný umelec, ktorý sa zaradil medzi najvýznamnejších slovenských literátov 20. storočia, býval v Bánovciach nad Bebravou do roku 1914.

Bánovce nad Bebravou 28. júna (TASR) - Jednu celú dekádu pôsobil Janko Jesenský v Bánovciach nad Bebravou ako mladý advokát. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa rozhodol začať s prípravami na rekonštrukciu pamätného domu zo začiatku 20. storočia, v ktorom tento významný umelec, básnik a spisovateľ prežil časť svojho života. Informoval o tom Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Národný umelec, ktorý sa zaradil medzi najvýznamnejších slovenských literátov 20. storočia, býval v Bánovciach nad Bebravou do roku 1914. Jeho pôsobenie v bánovskom regióne pripomína tabuľa s bustou od akademického sochára Miroslava Tomáška, ktorá je umiestnená na Pamätnom dome na Jesenského ulici. TSK sa rozhodol podniknúť prvé kroky na prípravu rekonštrukcie tejto pamiatky na počesť Jesenského. "Aj napriek tomu, že sa Janko Jesenský nenarodil v Trenčianskom kraji, môžeme ho hrdo zaradiť medzi osobnosti, ktoré v našom regióne pôsobili. Teším sa, že sa nám podarilo získať financie na prípravu projektovej dokumentácie rekonštrukcie pamätného domu, aby aj naďalej mohol adekvátne reprezentovať odkaz Janka Jesenského naprieč generáciami," povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Plánovaná rekonštrukcia Pamätného domu Janka Jesenského má zahŕňať viacero úprav. "Okrem eliminovania vlhkosti muriva, ktorá spôsobuje rozpad zadného schodiska, je nutné obnoviť fasádu a architektonické prvky tak, aby sa zachoval historický výraz budovy. Obnovu podstúpi aj strecha domu a s ňou súvisiace konštrukcie," ozrejmil Bobák.

Náklady na rekonštrukciu celého objektu určí až dokumentácia obnovy národnej kultúrnej pamiatky. Náklady na jej spracovanie vyčíslili na viac ako 53.000 eur, pričom 95 percent výdavkov pokryje dotácia od Ministerstva kultúry SR. Samosprávny kraj sa na projekte bude podieľať spoluúčasťou vo výške piatich percent. "TSK aktuálne požiadal o financie na spracovanie prípravnej dokumentácie obnovy národnej kultúrnej pamiatky v rozsahu architektonicko-historického výskumu a projektovej dokumentácie obnovy. Tieto dokumentácie bude schvaľovať Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne a následne budú podkladom pre realizáciu obnovy," načrtla Martina Lamačková, vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK.

Ďalším krokom bude výber zhotoviteľa rekonštrukčných prác. Príprava projektovej dokumentácie obnovy Pamätného domu Janka Jesenského by mala trvať do novembra tohto roka, v závislosti od procesu verejného obstarávania. "Budova, ktorú okrem širokej a odbornej verejnosti využívajú aj žiaci a pedagógovia Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou, dlhodobo potrebuje rekonštrukciu, aby mohla dostať adekvátnu novú tvár. Prípravná dokumentácia je nevyhnutným krokom pred samotnou obnovou, ktorá bude naplánovaná v závislosti od výšky rozpočtu stavebných prác," skonštatoval Bobák.