Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na železničnom priecestí v Partizánskom sa zrazil vlak s autom

Na snímke ranná nehoda vlaku s autom na železničnom priecestí v Partizánskom 2. februára 2016. Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín

Vodička stihla vozidlo opustiť ešte pred nárazom vlakovej súpravy.

Partizánske 2. februára (TASR) - Na železničnom priecestí v Partizánskom sa dnes okolo 7.00 h zrazil vlak s osobným autom. Nehoda, pri ktorej zasahovali hasiči z Partizánskeho, si nevyžiadala zranených. Informoval o tom hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

"Po príchode na miesto udalosti hasiči preverili zdravotný stav vodičky, ktorá stihla vozidlo opustiť ešte pred nárazom vlakovej súpravy. Pri udalosti sa nezranila ani vodička osobného vozidla, ani nikto z asi 200 osôb cestujúcich vo vlaku," priblížil Petrík.

Doplnil, že hasiči následne na postihnutom vozidle vykonali protipožiarne opatrenia a po ukončení zásahu miesto udalosti odovzdali príslušníkom polície.

Trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička spresnil, že k dopravnej nehode došlo na železničnom priecestí pred svetelnou križovatkou v smere od centra. "Štyridsaťšesťročná vodička na aute BMW 520 sa dostatočne nepresvedčila, či môže prejsť cez železničné priecestie. S vozidlom zostala stáť na koľajisku, pričom sa spustila svetelná signalizácia a závory. Prichádzajúci vlak zo smeru od Prievidze nedokázal zabrániť zrážke, narazil do auta, ktoré odhodil doľava mimo vozovku. Pri nehode došlo aj k odtrhnutiu závory," uviedol.

Požitie alkoholu polícia u vodičov nezistila, škodu na vozidle a vlaku predbežne vyčíslila na asi 7000 eur. "Príčina a miera zavinenia dopravnej nehody je v štádiu šetrenia," dodal trenčiansky krajský policajný hovorca.

Nehoda, ako informovala hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Martina Pavliková, si vyžiadala aj hodinu trvajúce prerušenie železničnej dopravy v danom úseku a na krátky čas aj obmedzenie cestnej dopravy v Partizánskom. "Autá totiž nemohli prechádzať cez viaceré uzatvorené železničné priecestia, nakoľko vlak stál v danom obvode priecestia, kedy sa jazdou vlaku automaticky spúšťa výstraha. Celkovo v dôsledku nehody meškali štyri vlaky spolu 173 minút," doplnila.

Zrážka vlaku s autom je podľa Pavlikovej v štádiu vyšetrovania, jej pravdepodobnou príčinou však je porušenie zákona o premávke na pozemných komunikáciách zo strany vodičky auta, ktorá pred zrážkou s vlakom stihla z auta vyskočiť. "Počas obhliadky miesta nehody bolo potvrdené, že signalizácia bola v čase nehody plne funkčná a v činnosti. Po 24 sekundách tzv. predzváňacej doby, od doby spustenia zvukovej a svetelnej signalizácie, sa začali zatvárať závory. Ich spustenie trvá do desiatich sekúnd," vysvetlila.

ŽSR v tejto súvislosti opätovne apelujú na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby si pri prejazde cez železničné priecestie počínali mimoriadne opatrne a v žiadnom prípade naň nevstupovali, ak bliká červené svetlo, alebo sa spúšťajú či dvíhajú závory.