Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pojednávanie v kauze prievalu v Novákoch bude pokračovať v septembri

Baňa v Novákoch, archívne foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Septembrové pojednávanie bude pokračovať výpoveďami dvoch svedkov, ktorých výsluch dnes navrhol prokurátor.

Prievidza 3. júna (TASR) - Hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v nováckej bani, pri ktorom zahynuli štyria baníci, bude na Okresnom súde (OS) v Prievidzi pokračovať 2. septembra. Informoval o tom dnes hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Pôvodne vytýčený pondelňajší (1.6.) termín samosudca zrušil na žiadosť obhajcu Petra Filipa. Na dnešnom pojednávaní súd vypočul na návrh prokuratúry piatich svedkov. Septembrové pojednávanie bude pokračovať výpoveďami dvoch svedkov, ktorých výsluch dnes navrhol prokurátor. Po ich vypočutí príde na rad oboznamovanie prítomných s listinnými dôkazmi zo spisu.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.