Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Považskobystričan svojpomocne postavil deťom z bytovky detské ihrisko

Za dva roky svojpomocne zmajstroval drevené sedenie so stolíkom, vláčik, hojdačky, domček a pred dvomi týždňami aj bociana v hniezde na päťmetrovom stĺpe. Na snímke vpravo Pavol Kubík a deti a obyvatelia bytovky na detskom ihrisku. Foto: TASR/Milan Podmaník

Pre absolventa lesníckej školy je práca s drevom koníčkom a rozhodol sa ho využiť nielen v prospech svojich troch vnúčat, ale aj pre ostatné deti z bytovky a okolia.

Považská Bystrica 6. augusta (TASR) – Považskobystričan Pavol Kubík vytvoril pre deti na považskobystrickom sídlisku Lány detské ihrisko. Za dva roky svojpomocne zmajstroval drevené sedenie so stolíkom, vláčik, hojdačky, domček a pred dvoma týždňami aj bociana v hniezde na päťmetrovom stĺpe.

Pre absolventa lesníckej školy je práca s drevom koníčkom a rozhodol sa ho využiť nielen v prospech svojich troch vnúčat, ale aj pre ostatné deti z bytovky a okolia. „Každé dieťa, ktoré okolo prejde, sa tu zastaví. Keď vyjde slnko, býva ihrisko plné, deti sú tam stále,“ pochvaľuje si využitie ihriska Kubík. Ak si to vnúčatá, či deti z bytovky budú želať, je Kubík pripravený zmajstrovať na detské ihrisko ďalšie prvky. Chuť a čas na to má, jediným problémom je podľa neho zohnať drevo.

Ako dodal, niektorí obyvatelia bytovky mali spočiatku k detskému ihrisku výhrady, podľa Kubíka asi zabudli, že aj oni mali deti. „Našťastie, stranu mi chytili rodičia detí z našej bytovky, takže sa to upokojilo, utíchlo to,“ doplnil Kubík. Posledným exemplárom detského miniihriska je bocian v hniezde na päťmetrovom drevenom stĺpe. Toho nainštaloval pred niekoľkými dňami, bol to darček pre vnuka k jeho štvrtým narodeninám. Postavili ho v noci, a keď sa ráno vnuk zobudil, pozeral už z okna na nového bociana.



Prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová hodnotí občianske iniciatívy veľmi vysoko. V záujme bezpečnosti a certifikácie takýchto ihrísk by mala podľa nej podobné aktivity podporovať aj samospráva a podieľať sa na nich. „Samosprávy by mali spolupracovať s ľuďmi, ktorí majú záujem dať svoje prostriedky, rozum, čas a prácu v prospech verejného záujmu,“ skonštatovala Balážová.

Kubík jednotlivé prvky detského ihriska nielen vyrobil, ale stará sa aj o ich údržbu. Hoci na všetkých atrakciách je uvedené, pre aké staré deti sú určené, často sa stáva, že napríklad hojdacieho koňa či autíčko používajú aj staršie deti. „Pružiny boli zlomené už niekoľkokrát, niekoľkokrát som ich aj zváral,“ doplnil Kubík.