Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Považskej Bystrici otvorili prvé street workoutové ihrisko

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Street workout sa na Slovensku začal udomácňovať približne pred troma rokmi.

Považská Bystrica 24. októbra (TASR) – V areáli Strednej priemyselnej školy v Považskej Bystrici dnes aj za účasti premiéra Roberta Fica slávnostne otvorili nové street workoutové ihrisko. Slúžiť bude bezplatne širokej verejnosti. S myšlienkou jeho výstavby prišli Mladí sociálni demokrati, tamojší Študentský parlament, pri výstavbe pomohlo mesto Považská Bystrica a sponzorsky niektoré považskobystrické spoločnosti.

Premiéra projekt výstavby street workoutových ihrísk zaujal, podľa neho je ich výstavba nepomerne menej finančne náročná ako multifunkčných ihrísk. „Podporujeme obce pri výstavbe multifunkčných ihrísk. Počas prvého obdobia to bolo 660 ihrísk a teraz je to takmer 200. Tento program je natoľko úspešný, že ani nestíhame uspokojovať požiadavky obcí, ktoré žiadajú o tieto peniaze,“ priblížil Fico.

Ako dodal, cena multifunkčného ihriska je 70.000 až 80.000 eur, cena street workoutového ihriska sa pohybuje na úrovni asi 10.000 eur. „Je to dobrá inšpirácia, že tam, kde už majú multifunkčné ihriská, možno ponúkať dotáciu vo výške 5000 až 6000 eur a nech si obec doplatí. Je to vec, ktorá musí zaujať, nie každý je na to pripravený. Treba na to disciplínu a silu. Ľahšie je sedieť v 'mekáči', dávať si hranolčeky a kolu, na takéto ihriská treba chodiť každý deň,“ zdôraznil predseda vlády.

Street workout sa na Slovensku začal udomácňovať približne pred troma rokmi. Popularita funkčného tréningu, pri ktorom sa využíva hmotnosť vlastného tela, neustále narastá. Jeho výhodou v porovnaní s fitness centrami je skutočnosť, že sa cvičí vonku na čerstvom vzduchu, k cvičeniu nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie okrem toho, čo ponúkajú street workoutové ihriská. Začiatočníci si vystačia s hrazdou a bradlami. Street workout nemá striktný tréningový plán, cvičia sa najmä základné cviky ako kľuky, zhyby či drepy. Cvičenie je v súčasnosti veľmi populárne najmä v USA, Rusku a na Ukrajine.