Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bánovciach n. Bebravou vám vyšetria hladinu cukru v krvi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Cukrovka je zákerná tým, že sa vyvíja celé roky, nebolí a dlho nespôsobuje nijaké problémy.

Bánovce nad Bebravou 17. septembra (TASR) - Pred nemocnicou v Bánovciach nad Bebravou budú zdravotníci bezplatne vyšetrovať pacientom hladinu cukru v krvi. Kampaň pripravila nemocnica na 18. septembra.

Špeciálne upravené vozidlo, kde sestry odmerajú tlak a urobia vyšetrenie na hladinu cukru v krvi, nájde verejnosť pred budovou nemocnice medzi 9.00 a 15.00 h, informovala Alžbeta Sivá, hovorkyňa Agel SK, pod ktorej materskú firmu nemocnica patrí.

"Diabetes 2. typu zaznamenávame u dospelých ľudí vyššieho veku. Stále častejšie sa však diagnostikuje už aj u mladých ľudí a občas aj u detí. Obezita, sedavý spôsob života, nevhodná diéta, vysoký krvný tlak sú rizikové faktory, ktoré spôsobujú vznik a rozvoj diabetu," uviedla riaditeľka bánovskej nemocnice a primárka oddelenia dlhodobo chorých Mina Bobocká.

Cukrovka je podľa nej navyše zákerná tým, že sa vyvíja celé roky, nebolí a dlho nespôsobuje nijaké problémy. "Ťažké formy diabetu môžu pacientov pripraviť o zrak, končatinu či obličky," ozrejmila.

Bánovská nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom spádovej oblasti okresu Bánovce nad Bebravou s približne 38.385 obyvateľmi.