Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Príchod MHD si môžu cestujúci skontrolovať na informačnom paneli

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Panel je postavený na báze informačných technológií, pričom má v sebe batérie, ktoré sú poháňané solárnym systémom.

Prievidza 31. júla (TASR) - Reálny čas príchodu autobusu mestskej hromadnej dopravy (MHD) na zastávku si od tohto týždňa môžu cestujúci skontrolovať na informačnom paneli, ktorý osadila SAD Prievidza, a.s., na Ulici Ľ. Ondrejova v Prievidzi. Panel má byť jedným z prvých na Slovensku a dnes ho oficiálne predstavili generálny riaditeľ SAD Prievidza Michal Danko a primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková.

"Na informačnom paneli sú jednak cestovné poriadky, jednak linky, ktoré prechádzajú cez túto zastávku a cestujúci môže vidieť, kedy mu ten autobus príde, za koľko minút, prípadne sekúnd," povedal Danko.

Priblížil, že panel je postavený na báze informačných technológií, pričom má v sebe batérie, ktoré sú poháňané solárnym systémom, čiže nie je závislý od prívodu elektrickej energie cez sieť a umožňuje 24-hodinovú prevádzku. "Je postavený na systéme GPS a GSM, to znamená, že každý náš autobus je osadený GPS systémom, my vieme jeho polohu a softvér dokáže vyrátať čas, ktorý je potrebný pre príchod autobusu," doplnil.

Mesto Prievidza sa podľa Macháčkovej snaží dlhodobo skvalitňovať služby, ktoré poskytuje obyvateľom a hľadať aj moderné prvky, ktoré by zefektívnili i fungovanie dopravy a najmä uľahčili život Prievidžanom, pričom informačný panel je jeden z nich. "Uvidíme, ako to bude fungovať, ako sa to osvedčí, či to budú ľudia vnímať pozitívne, či nebude predmetom vandalizmu. Na základe skúseností, ktoré budú, ich po nejakej dobe prehodnotíme a zvážime, či budeme uvažovať o ďalších," avizovala.

SAD Prievidza pripravila už ďalší panel, ktorý v krátkom čase osadí na druhej strane Ulice Ľ. Ondrejova. Náklady na prvý z panelov tohto pilotného projektu Danko odhadol na asi 3000 eur a spoločnosť ich hradí zo svojich vlastných zdrojov.