Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Vlaňajší rok bol pre banských záchranárov pokojnejší

lustračné foto Foto: TASR- Pavol Remiaš

K banským požiarom absolvovali z Prievidze dovedna tri výjazdy, v prípade lekárskej služby prvej pomoci pre úrazy v podzemí mali vlani okolo 30 zásahov.

Prievidza 6. januára (TASR) - Pri mimoriadnych udalostiach ako sú banské požiare a úrazy v podzemí zasahovali okrem iného minulý rok banskí záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice (HBZS) so sídlom v Prievidzi. Ako informoval riaditeľ HBZS Stanislav Paulík, k banským požiarom absolvovali z Prievidze dovedna tri výjazdy, v prípade lekárskej služby prvej pomoci pre úrazy v podzemí mali vlani okolo 30 zásahov. "Minulý rok sa teda dá hodnotiť ako taký pokojnejší," skonštatoval.

Cez sviatky je podľa Paulíka režim banskej záchrannej služby štandardný ako počas celého roku. Pohotovostná služba je zložená z desiatich osôb, z toho je sedem záchranárov vrátane vedúceho pohotovostnej služby, v pohotovosti je tiež lekár - banský záchranár, mechanik a vodič sanitky. K mimoriadnej udalosti v bani boli banskí záchranári podľa jeho ďalších slov vyslaní aj na Štedrý deň popoludní. "Nakoniec sa to podarilo veľmi rýchlo zlikvidovať, takže nakoniec záchranári ani do bane nefárali," ozrejmil Paulík.

Záchranári sú na stanici celý týždeň, pričom každému z nich takáto týždenná služba vyjde zhruba raz ročne. "Počas celého týždňa je štandardný, pravidelný program, to znamená, že v tých dopoludňajších častiach dňa je zamestnanie, kde majú nejaké školenie, v tých popoludňajších hodinách majú osobné voľno, väčšinou sa venujú športu, cez leto hlavne, prípadne nejaké filmy, televízia," opísal riaditeľ HBZS.

Prácu banských záchranárov vyzdvihol aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorých ich dnes na HBZS v Prievidzi navštívil. "Hlavná banská záchranná služba, ktorá je tu v Prievidzi, poskytuje záchrannú službu až pre 36 organizácií v rámci celého Slovenska, čiže v tomto rozsahu je naozaj jedinečná a naozaj sú to špičkoví ľudia, ktorí jednak poznajú bane, robia v baniach, sú špecialisti lekári a držia dispečing 24 hodín denne, sedem dní v týždni, 365 dní v roku, pričom tento rok to bude o deň viac," skonštatoval.

Hlavná banská záchranná stanica je operačným strediskom integrovaného záchranného systému s celoslovenskou pôsobnosťou. Vlani mala zazmluvnených dovedna 36 rôznych organizácií, pre ktoré zabezpečovala banskú záchrannú službu. O zmluvách na tento rok ešte rokuje.