Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzu a Bojnice by mohla v budúcnosti spájať cyklotrasa

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Náklady na výstavbu cyklotrasy odhadujú samosprávy na 1,5 milióna eur.

Prievidza 10. augusta (TASR) - Mestá Prievidza a Bojnice by mohla v budúcnosti spájať cyklotrasa. Projekt jej budovania je v štádiu prípravy, prievidzská radnica verí, že jej realizácia by mohla byť reálna v budúcom roku. Náklady na výstavbu cyklotrasy odhadujú samosprávy na 1,5 milióna eur, pričom obe mestá by sa na jej financovaní mali podieľať v pomere 50:50.

"Trasa cyklochodníka povedie pozdĺž rieky Nitra na pravom i ľavom brehu, od Kútov po súčasnú pešiu zónu, lávku pri minigolfovom areáli. Na strane Bojníc sa trasa končí na Opatovskej ceste pod kapacitnými parkoviskami a zo strany Prievidze sa na ňu napája línia k Hypernove a línia k sídlisku Píly," priblížil pre TASR hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Podľa jeho ďalších slov v blízkych Opatovciach nad Nitrou už existuje cyklochodník, preto samosprávy do budúcnosti uvažujú o tom, že tieto cyklochodníky prepoja. Prievidzská radnica, ako uviedol Ďureje, sa zaoberá aj dvomi možnosťami financovania tohto projektu. Jednou by mali byť eurofondy, druhú hovorca konkretizovať nechcel.

"Nakoľko je to veľmi zložitý projekt, jednak finančne, jednak priestorovo, je vo fáze prípravy, teda nejaký mesiac to potrvá. Teraz nikto neodhadne, kedy by sa mal začať realizovať. Náročné bude pravdepodobne obstarávanie. Na tomto projekte sme však začali pracovať už teraz," podotkol hovorca.

Možnou budúcou cyklotrasou sa zaoberá aj mesto Bojnice. Ešte koncom apríla schválili bojnickí mestskí poslanci uznesenie, na základe ktorého vzali na vedomie projektovú dokumentáciu stavby "Cyklotrasa medzi mestami Prievidza a Bojnice". Takýmto materiálom by sa malo zaoberať na jednom zo svojich budúcich rokovaní aj prievidzské mestské zastupiteľstvo.