Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi vystavujú na poctu Štúrovi diela viac ako 20 výtvarníkov

Ilustračné foto. Na snímke návštevníci festivalu Štúr-žúr pri príležitosti Roku Ľudovíta Štúra 21. mája 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Verejnosť si výstavu môže pozrieť v Galérii Regionart pri RKC v Prievidzi od dnes do 17. júla.

Prievidza 16. júna (TASR) - Diela viac ako dvadsiatky profesionálnych výtvarníkov ponúka výstava "Dielo, pocta a portrét - Ľudovít Štúr v slovenskom výtvarnom umení", ktorú pripravilo Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v spolupráci s Klubom výtvarných umelcov a teoretikov a Výtvarným odborom Matice slovenskej. Verejnosť si ju môže pozrieť v Galérii Regionart pri RKC v Prievidzi od dnes do 17. júla.

"Výstava z tvorby profesionálnych výtvarných umelcov je venovaná Roku Ľudovíta Štúra. Prezentuje originálne vydania literárneho a publicistického diela Štúra, autentické spodobenia národných dejateľov a života slovenského ľudu v 19. storočí, viaceré neskoršie vydania literárneho diela Štúra a ilustrácie týchto diel, portrétne diela, štúdiá pomníkov a pamätníkov venovaných jednej z najvýznamnejších osobností slovenských národných dejín a vzdelanosti," informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

Priblížila, že na výstave sú prezentované výtvory viac ako 20 umelcov. Medzi inými napríklad Františka Kolářa, P. M. Bohúňa, Jozefa Pospíšila, Jozefa Baláža, Tibora Bártfaya, Jozefa Kostku, Mariána Polonského, Jána Kulicha, Kláry Patakiovej, Martina Lettricha, Vladimíra Popoviča, Albína Brunovského a ďalších.