Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

PRIEVIDZA: Parkotvor kritizuje dvojkríž v Skotni, SNS kritiku odmieta

Mariánsky vŕšok v Prievidzi, archívny záber. Foto: TASR -Pavol Remiaš

Osadenie takmer štvormetrového kríža národniarmi sa stretlo s kritikou iniciatívy Parkotvor, ktorá si Mariánsky vŕšok spolu s parkom Skotňa zobrala pod svoj patronát.


Prievidza 26. novembra (TASR) - Ešte v polovici novembra postavili národniari na Mariánskom vŕšku v Prievidzi takmer štvormetrový dvojkríž. Jeho osadenie sa stretlo s kritikou iniciatívy Parkotvor, ktorá si Mariánsky vŕšok spolu s parkom Skotňa zobrala pod svoj patronát. Upozorňuje na to, že Slovenská národná strana (SNS) tak urobila bez predchádzajúcej diskusie s obyvateľmi.

"Ak chce niekto podobný objekt umiestniť vo verejnom priestore, tak by sme mali o tom spoločne, ako verejnosť, najprv diskutovať a dohodnúť sa, ktorá lokalita by bola pre tento účel vhodná. Toto stavitelia dvojkríža nespravili," uviedol pre TASR Jakub Kmeť z iniciatívy Parkotvor.

Pripomenul, že Parkotvor sa pustil do obnovy parku po tom, čo sa najprv širokej verejnosti opýtal, ako tento priestor vnímajú a čo by v ňom privítali. Na základe ich spätnej väzby urobil niekoľko brigád, ktorých výsledkom je obnovená vyhliadka a najnovšie aj posilňovacie ihrisko. "Z toho dôvodu nesúhlasíme s umiestnením takéhoto objektu na Mariánskom vŕšku. Vyhliadka nepotrebuje žiadne okázalé zásahy a už vôbec žiadnu výraznú dominantu, keďže sama ňou je. Takto sa vyjadrovali aj občania v septembri 2013," ozrejmil.

Dvojkríž v blízkosti hlavného cintorína osadili členovia Mestskej organizácie (MO) SNS v Prievidzi. "Osadenie dvojkríža na Mariánskom vršku odsúhlasilo okresné vedenie SNS v Prievidzi už v roku 2008, ale až teraz sa vedeniu MO Prievidza podarilo uvedený zámer uskutočniť," uviedol pre TASR prievidzský okresný predseda SNS Emil Divéky. Podľa jeho ďalších slov je "osadzovanie viditeľných symbolov nejakého spoločenstva také staré ako samo ľudstvo a už praveké spoločenstvá mali symboly, ktorými si označovali svoje obydlia a teritóriá".

Niekoľko hodín bol na dvojkríži aj nápis Slovenská národná strana, ten neskôr dali národniari odstrániť. Zostal tam len nápis Prievidza a pôvodný názov mesta Preuigan z prvej písomnej zmienky z roku 1113. "Prvotné uvedenie názvu politickej strany považujeme za nemiestnu politickú propagáciu, ktorá popiera podstatu verejného priestoru - toho, ktorý patrí všetkým," vyhlásil Kmeť.

Nápis z kríža dali národniari podľa Divékyho dolu po pár hodinách. "Naším zámerom totiž bolo postaviť dvojkríž pre všetkých občanov mesta ako symbol slušnosti, slobody a hrdosti slovenského národa a urobiť toto miesto viac zaujímavé pre občanov Prievidze aj návštevníkov mesta," tvrdí Divéky.

O umiestnení dvojkríža rozhoduje majiteľ pozemku, ktorým je Horský komposesorát, pozemkové spoločenstvo Prievidza. Povolenie od vlastníka pozemku SNS má a ako potvrdil hovorca Prievidze Michal Ďureje, mesto rovnako vydalo aj oznámenie k ohláseniu drobnej stavby. O premiestnení dvojkríža národniari zatiaľ neuvažujú, ich prievidzský okresný predseda totiž tvrdí, že majú pozitívne ohlasy od obyvateľov mesta. O dvojkríži by sa mal osobne rozprávať aj s Kmeťom.