Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Teplé počasie praje rastu drevných húb, najmä plamienkam zimným

Na snímke plamienky zimné (Flammulina velutipes), ktoré narástli na lúke uprostred Prievidze Foto: TASR/Pavol Remiaš

Potvrdiť to môže aj hubár Pavol Plšek z Prievidze, ktorý sa potešil prvým tohoročným hubám.

Prievidza 6. januára (TASR) - Dlhotrvajúce teplé počasie, ktoré na hornej Nitre spôsobuje pučanie stromov, kvitnutie sedmokrások, praje aj rastu viacerých druhov húb rastúcich na dreve, najmä plamienok zimných. Prvých tohoročných húb.

Potvrdiť to môže aj hubár Pavol Plšek z Prievidze, ktorý sa potešil prvým tohoročným hubám. Už približne pred rokom našiel na lúke neďaleko svojho rodinného domu uprostred mesta trsy plamienok zimných. Vybral sa tam opakovane aj počas uplynulých dní a nesklamal sa. Priniesol opäť niekoľko kusov mladých plodníc, ktoré vyrástli na tom istom starom pni. Mohol teda opäť navariť chutnú polievku z čerstvých húb.

Podobné informácie o náleze plamienok, trúdnikov šupinatých, ba aj hlív bukových a ustricovitých prišli tiež od hubárov z Malinovej. Tam vášniví hubári našli huby najmä pri miestnom potoku takisto na starých vŕbových pňoch. "Drevnaté huby rastú často aj v zime, na rozkladajúcom sa drevenom podklade, ktoré akoby ich zohrievalo," vysvetlil amatérsky mykológ a znalec húb z Prievidze Pavol Hložanský. Zaujímavé sú podľa neho najmä plamienky zimné, ktoré prežijú aj menšie mrazy.