Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza by mala v roku 2016 hospodáriť s rozpočtom 29,26 mil. eur

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2016 s výhľadom na roky 2017 a 2018, ktorý by mala prerokovať mestská rada a následne schvaľovať prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní začiatkom decembra.

Prievidza 23. novembra (TASR) - Mesto Prievidza by malo budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Celkové príjmy mesta narozpočtoval magistrát vo výške približne 29,26 milióna eur, v rovnakej výške aj jeho celkové výdavky. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2016 s výhľadom na roky 2017 a 2018, ktorý by mala prerokovať mestská rada a následne schvaľovať prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní začiatkom decembra.

Bežné príjmy budú tvoriť dane, príjmy z podnikania a vlastníctva majetku, granty či administratívne poplatky a služby, iných nedaňových príjmov, vlastných príjmov rozpočtových organizácií, bežných transferov zo štátneho rozpočtu. "Rozpočtované bežné výdavky na rok 2016 sú vo väčšine na očakávanej úrovni ku koncu roka 2015. Mesto pokryje bežnú prevádzkovú potrebu mestského úradu, mestskej polície, 11 materských škôl a jedální pri nich, rozpočtových organizácií - sedem základných škôl, Centra voľného času, Základnej umeleckej školy, príspevkovej organizácie – Kultúrneho a spoločenského strediska," konštatuje sa v návrhu rozpočtu mesta.

Príjmy v kapitálovej časti rozpočtu očakáva samospráva z predaja budov a pozemkov vo vlastníctve mesta, transferov zo štátneho rozpočtu na konkrétne investičné akcie. Zároveň naplánovala na budúci rok viacero investičných akcií. Ide o vybudovanie chodníka na Nedožerskej ceste, nákup vozidiel určených pre sociálny taxík, mestský úrad, vybudovanie prekrytých stanovíšť pod kontajnery na komunálny odpad, spevnených plôch, rekonštrukcie chodníkov a škôl, osvetlenia v športovej hale či vybudovanie skateparku. Na budúci rok ako i na roky 2017 a 2018 sú narozpočtované aj vlastné zdroje a dotácia od štátu na rekonštrukciu futbalového štadióna.

Rozpočet počíta aj s použitím financií z rezervného fondu ako i s prijatím návratnej finančnej pomoci vo výške 990.000 eur od mestskej spoločnosti Prievidza Invest, ktoré chce vedenie mesta použiť na financovanie investičných akcií budúci rok. O spôsobe zabezpečenia a podmienkach poskytnutia návratnej finančnej pomoci by mala rozhodnúť na základe splnomocnenia mestského parlamentu primátorka Katarína Macháčková.

Celkové príjmy a celkové výdavky rozpočtu sú naplánované vo výške 29.265.991 eur. Bežné príjmy mesta budúci rok by mali dosiahnuť celkovo 24.439.050 eur, bežné výdavky 23.494.250 eur. Kapitálové príjmy zase 2.184.390 eur a kapitálové výdavky 4.371.367 eur. Príjmové finančné operácie naplánoval magistrát na 2.588.551 eur, výdavkové na 1.400.374 eur. Rozpočet mesta je v bežných príjmoch a výdavkoch nastavený ako prebytkový, v kapitálovej časti ako schodkový. Bez finančných operácií je schodkový, tento schodok však kryje prebytok z finančných operácií.