Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Za umiestnenie auta či kolotočov na zeleni zaplatia v Prievidzi viac

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Sadzba sa zvýšila z dôvodu, aby mesto získalo viac prostriedkov na rekultiváciu územia.

Prievidza 22. decembra (TASR) - Za umiestnenie auta či zábavných atrakcií na zeleni počas jarmokov v Prievidzi zaplatia ich majitelia viac. Zvýšenie dane za užívanie verejného priestranstva vyplýva z nového znenia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach.

Nová norma po novom počíta s tým, že pri užívaní verejného priestranstva umiestnené zariadenia, ktoré slúžia na kultúrne, športové a iné podujatia, budú oslobodené od dane, ak to nebude trvať dlhšie ako 30 dní. "Zmena sa dotýka aj pri umiestnených zariadeniach na predaj a prezentáciu remeselných výrobkov. Oslobodenie od dane bude v tomto prípade viazané na to, aby remeselníci prezentovali svoje výrobky aj ukážkami. Viac-menej sa pristúpilo k tomu z dôvodu, aby sa príležitostné trhy, hlavne banícky trh, trochu zatraktívnil, aby sme tam dostali remeselných výrobcov, ktorí budú mať možnosť aj svoje výrobky prezentovať takouto formou," doplnila vedúca oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Prievidzi Ľudmila Richterová.

Naopak, vyššiu sadzbu dane zaplatia počas príležitostných trhov majitelia áut a kolotočov. "Dostali sme sa do štádia, že umiestnením áut v deliacom páse na Štefánikovej ulici a zariadení ľudovej kultúry na trávnatých plochách dochádzalo vlastne k ničeniu tejto trávy, pretože ide o ťažké zariadenia. Tak sa zvýšila sadzba z dôvodu, aby mesto získalo viac prostriedkov na rekultiváciu tohto územia," vysvetlila Richterová. Pri zariadeniach ľudovej zábavy sa podľa nej sadzba zvyšuje o desať centov, z 0,20 eura na 0,30 eura za meter štvorcový a deň, pri umiestnení vozidiel je to z 0,50 eura na 0,80 eura za meter štvorcový a deň.

V prípade ostatných daní sa sadzba oproti minulému roku nezmenila. Nové znenie VZN schválili prievidzskí mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní.