Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Primátorka Prievidze považuje vlaňajší rok samosprávy za úspešný

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Samospráve sa podarilo zrealizovať viacero investičných akcií.

Prievidza 13. januára (TASR) - Ako úspešný pre samosprávu Prievidze označila vlaňajší rok primátorka mesta Katarína Macháčková. Samospráve sa podľa jej slov podarilo zrealizovať viacero investičných akcií, za úspech desaťročia označila aj príchod investora do priemyselného parku, ktorý tam začal koncom roka 2015 budovať svoj strategický závod.

"My, ako každý rok, sa snažíme pracovať, čiže nerozlišujeme predvolebné roky a povolebné roky a snažíme sa pracovať koncepčne, čo sa teda, myslím si, prejavuje v tom, že každý rok sa u nás zrealizujú nejaké akcie a život mesta napreduje. Vidím, že to cítia aj naši obyvatelia a myslím si, že aj ľudia mimo Prievidze," uviedla pre TASR Macháčková.

Ako ďalej priblížila, samospráva vlani zrealizovala niekoľko investičných akcií, pričom išlo okrem iného o rekonštrukciu námestia pred hotelom Magura, súvislú opravu troch ciest na Poľnej ulici, uliciach A. Bednára a J. Palárika, vybudovanie lávky cez rieku Handlovku. "Okrem toho sme kompletne zrekonštruovali materskú škôlku na Nábreží sv. Cyrila, čo bolo zhruba 110.000 eur. Dali sme si záväzok, že každý rok zrekonštruujeme jednu materskú školu a takýmto spôsobom vlastne znižujeme investičný dlh mesta," doplnila.

Rok 2015 sa podľa Macháčkovej niesol v znamení príchodu nového investora do priemyselného parku - nemeckého výrobcu komponentov pre automobily, spoločnosť Brose. "Za posledné desaťročie je to najvýznamnejší moment v živote mesta. Možno ešte dnes to tak obyvatelia ešte necítia a neuvedomujú si širšie súvislosti, čo všetko to bude znamenať. Ale príchod Brose je veľmi významný moment, pretože spoločnosť sa zaviazala, že v prvej fáze vytvorí 600 pracovných miest a ak všetko dobre pôjde a bude tu dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, tak tie počty miest budú oveľa vyššie," skonštatovala. Podľa jej ďalších slov príchod investora znamená aj príchod subdodávateľov, Brose sa chce venovať tiež rozvoju výskumu a vedy, čím poskytne prácu aj vzdelaným ľuďom. "Toto nám bude garantovať, že ľudia nebudú odchádzať a verím, že aj do budúcna to bude spieť k tomu, že ľudia už budú študovať konkrétne odbory s tým, že sa budú chcieť vrátiť domov a svoje schopnosti využijú v Prievidzi," ozrejmila.

Prievidzská samospráva sa minulý rok nevyhla ani kritike obyvateľov v súvislosti s budovaním fontány na Námestí slobody, podľa nich mala radnica skôr investovať financie do obnovy chodníkov či ciest. "Snažíme sa, aby Prievidza bola naozaj mestom hodným úrovne okresného mesta. Neustále sme kritizovaní zo strany obyvateľov, že námestie je prázdne a tento problém nemá len Prievidza, ale všetky mestá podobnej veľkosti, kde nie je etablované vysoké školstvo. Pokiaľ to námestie nemá mnoho reštaurácií, kaviarní, tak je veľmi málo prvkov, ktoré ho dokážu oživiť," vysvetlila. Efektívna sa v tejto súvislosti, ako poznamenala primátorka, ukázala v zimnom období ľadová plocha a v lete by to mala byť práve kontaktná fontána.

Tento rok má v pláne magistrát okresného mesta viacero investičných akcií. "V pláne máme zrealizovať rekonštrukciu chodníkov, kde už máme vysúťaženého dodávateľa, okrem toho chceme spraviť nový typ ihrísk v Prievidzi, to budú ihriská s fitnes strojmi, generálne zrekonštruujeme ďalšiu materskú škôlku, teraz to bude škôlka J. Matušku na Zapotôčkoch, dobudujeme parkovacie miesta, takým systémom ako každý rok. To znamená, že budeme podľa volebných obvodov prideľovať finančné prostriedky," avizovala Macháčková. Samospráva, ako dodala, sa chce tiež podobne ako v minulom období venovať aj už jej dlhodobo prioritnými otázkami budovania obchvatu mesta a rýchlostnej cesty R2.