Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

R. Rybníček bude v budúcom roku zarábať 5405 eur mesačne

Richard Rybníček, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Rybníček si myslí, že jeho plat je adekvátny výkonu, ktorý podáva osem rokov.

Trenčín 10. decembra (TASR) – Mesačný plat primátora Trenčína Richarda Rybníčka bude v budúcom roku 5405 eur v hrubom. Vyplýva to z uznesenia mestského zastupiteľstva, ktoré mu v pondelok na návrh poslanca Petra Hoštáka schválilo maximálne možné zvýšenie základného platu o 60 percent.

"Vzhľadom na skutočnosť, že sa podarilo zastabilizovať ekonomickú situáciu a výrazným spôsobom znížiť dlh v meste Trenčín, ako aj s prihliadnutím na časový a obsahový rozsah a náročnosť funkcie primátora krajského mesta, predkladám návrh na zvýšenie platu primátora mesta o 60 percent," uvádza sa v návrhu.

Na základe novelizácie zákona o právnom postavení a platových podmienkach starostov a primátorov, ktorý platí od 1. decembra tohto roka, plat primátorov a starostov je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok (954,00 eur v roku 2017) a koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta (v prípade Trenčína 3,54). Zastupiteľstvo môže základný plat zvýšiť až o 60 percent.

Rybníček si myslí, že jeho plat je adekvátny výkonu, ktorý podáva osem rokov. "Je to obrovská drina, sedem dní v týždni na úkor rodiny, víkendov. Ľudia v podobných pozíciách majú byť dobre zaplatení. A to platí nielen pre mňa, ale aj pre poslancov NR SR, predsedu vlády, pre prezidenta, pre ministrov. Do politiky môže ísť každý, ale baviť sa o tom, že máme mať minimálne mzdy a ešte rozprávať, akí sme zazobaní, tak si jednoducho myslím, že toto je zlá cesta," zdôraznil Rybníček.