Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Rozpočet Bojníc nepočíta s priamou podporou turizmu, tvrdí Ján Barica

Ilustračná snímka Bojníc. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Myslí si to jeden z autorov novovytvorenej koncepcie cestovného ruchu Bojníc Ján Barica.

Bojnice 20. decembra (TASR) - Rozpočet Bojníc na budúci rok, ktorý na svojom pondelňajšom (19.12.) rokovaní schválili bojnickí mestskí poslanci, nepočíta s priamymi investíciami do cestovného ruchu v meste. Myslí si to jeden z autorov novovytvorenej koncepcie cestovného ruchu Bojníc Ján Barica. Podľa neho nemôže samospráva označiť za investíciu do turizmu údržbu verejného osvetlenia či opravu chodníkov, keďže tie musí robiť každé mesto, nielen centrum cestovného ruchu. Jozef Barborka, mestský poslanec a predseda komisie finančnej, podnikateľskej a obchodu pri mestskom zastupiteľstve, reagoval, že mesto v návrhu rozpočtu zvýšilo sumu príspevku do oblastnej organizácie cestovného ruchu, podporovať turizmus chce tiež prostredníctvom viacerých projektov.

"Prekvapili ma v rozpočte uvedené výdavky, ktoré z môjho pohľadu súvisia s celkovou funkcionalitou mesta. To znamená, že do podpory cestovného ruchu sú zaradené aj také, ktoré sú spojené s udržiavaním mesta bez ohľadu na to, či tu nejaký cestovný ruch je, alebo nie. Ide o osvetlenie, chodníky, úpravy verejných priestranstiev," povedal na rokovaní mestského zastupiteľstva Barica.

Cestovný ruch sa podľa neho podieľa na príjmoch mesta nemalou časťou, preto by mali byť výdavky naň vyčlenené do rozvoja, ktorý s ním priamo súvisí. "Ide o tie, ktoré ovplyvňujú záujem návštevníkov mesta prísť do Bojníc za tým, čo vie cestovný ruch poskytnúť. To sú rôzne formy kultúry, zábavy, športu, ubytovacích a reštauračných služieb. Samozrejme, nikto nepríde do mesta, ktoré nie je dostatočne zrekonštruované a upravené, ale zase na druhej strane podnikatelia v turizme by mali mať určité podmienky a možnosti na ďalší rozvoj," vysvetlil. Barica označil v tejto súvislosti za príklad Bratislavu, ktorá na podporu cestovného ruchu pre podnikateľov v tejto oblasti vyčlenila asi 250.000 eur. "Predpokladám, že niečo podobné by mohlo vzniknúť aj v Bojniciach, keď nie tento, tak v nasledujúcich rokoch," uzavrel.

Koncepciu cestovného ruchu v Bojniciach na ďalších desať rokov vypracoval Barica v spolupráci s mestským poslancom Emilom Mederom. Podľa nich by Bojnice mali do rozvoja turizmu každoročne investovať 25 až 30 % príjmov, ktoré získali z cestovného ruchu v predchádzajúcom roku. Celkovo ide o čiastku na úrovni asi 330.000 eur ročne. Dnes kúpeľné mesto, ako pred časom ozrejmil Medera, dáva na rozvoj turizmu dve až tri percentá.

O priamej podpore cestovného ruchu prostredníctvom rozpočtu mesta diskutovali poslanci aj s garantmi koncepcie, reagoval Barborka, ktorý podľa svojich slov ich výhrady chápe. "V súvislosti s priamym financovaním cestovného ruchu chceme zriadiť buď odbor, alebo poveriť zamestnanca, garanta, ktorý by mal na starosti čisto v meste cestovný ruch. Samozrejme, že sme zvýšili aj čiastku, ktorá ide d o oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) na 10.000 eur, doteraz bola len 800 eur. Chceme pristúpiť k tomu, aby sa vytvorili nejaké projekty, ktoré by sa v rámci cestovného ruchu dali naplniť, a tým my tú čiastku na projekt v rámci rozpočtu dáme. A chceme využívať hlavne dotácie od štátu, lebo keď dáme v rámci projektu cez OOCR určitú finančnú čiastku, tak o dva roky z nej dostaneme 90 % naspäť. Takouto formou chceme rozvíjať cestovný ruch, ktorý tvorí gro v meste," konkretizoval. Samospráva sa chce podľa Barborku mimo rozvoja centra mesta zaoberať i revitalizáciou plážového kúpaliska.

Koncepciu schválili bojnickí mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom novembra. Ako priblížil Medera, na konkrétnych aktivitách, ktoré z nej vyplývajú a mesto by ich malo realizovať, už garanti v spolupráci s inštitúciami pracujú. "Akčný plán aktivít pre rok 2017 predložíme do zastupiteľstva na začiatku budúceho roka. Bude obsahovať, čo by sme mali do mesta priniesť, koľko to bude stáť, a bude už potom na všeobecnú diskusiu urobiť prípadne nejakú úpravu v rozpočte," uzavrel.