Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Mestské zastupiteľstvo v P. Bystrici schválilo rozpočet na tento rok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podobne ako v minulom roku, samospráva sa aj tento rok spolieha na priaznivú situáciu v podielových daniach.

Považská Bystrica 4. januára (TASR) – Mesto Považská Bystrica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom v celkovej výške takmer 30,8 milióna eur. Návrh programového rozpočtu na tento rok a predbežných rozpočtov na roky 2019 a 2020 schválili na štvrtkovom zasadnutí poslanci považskobystrického mestského zastupiteľstva.

Podľa prednostu Mestského úradu v Považskej Bystrici Antona Martausa je rozpočet koncipovaný ako vyrovnaný. „V porovnaní s minulým rokom je rozpočet vyšší asi o 1,5 milióna eur, pretože sa v porovnaní s minulým rokom počíta s vyššou fiškálnou decentralizáciou. Rozpočet je koncipovaný na roky 2018, 2019 a 2020, pričom záväzný je len na tento rok, predbežné rozpočty na ďalšie dva roky poslanci len zobrali na vedomie,“ skonštatoval Martaus.

Na kapitálové výdavky je v rozpočte podľa neho naplánovaných takmer 2,7 milióna eur. Najväčšími investičnými akciami v tomto roku bude kompletná rekonštrukcia a modernizácia budovy radnice, na čo je vyčlenených približne 500.000 eur.

„Na rekonštrukciu chodníkov a parkovacích plôch predpokladáme sumu takmer 390.000 eur. Na spoluúčasť na projektoch financovaných v rámci eurofondov je v rozpočte vyčlenených 137.000 eur, ich použitie bude závisieť od úspešnosti projektov,“ doplnil považskobystrický prednosta s tým, že z eurofondov chcú predovšetkým zrekonštruovať materské školy a požiarne zbrojnice v meste.

Väčšie riziká Martaus v rozpočte nevidí. Podobne ako v minulom roku, samospráva sa aj tento rok spolieha na priaznivú situáciu v podielových daniach. „V minulom roku prichádzali veľmi spoľahlivo, dokonca to bolo o vyše 200.000 eur viac, ako bola prognóza ministerstva financií. Ťažšie odhadnuteľné sú kapitálové zdroje, kde počítame s nejakými predajmi a ťažko predpokladať, za akú sumu sa predaje uskutočnia. Podľa toho sa následne prispôsobia aj kapitálové výdaje,“ doplnil Martaus.