Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

S vojakmi žije obec Zemianske Kostoľany už niekoľko desaťročí

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/MO

Posádka je v obci od konca 30. rokov, keď do nej prichádzali nielen príslušníci armády, ale aj tí, ktorí sa podieľali na výstavbe objektov, okrem iných aj ubytovacích.

Zemianske Kostoľany 1. augusta (TASR) - Ešte pred niekoľkými desaťročiami našli vojaci svoje pôsobisko v hornonitrianskej obci Zemianske Kostoľany. Samospráva obce prievidzského okresu hodnotí súžitie s vojenským útvarom ako dobré, spoločne sa podieľajú aj na viacerých podujatiach.

Posádka, ako priblížila pre TASR zástupkyňa starostky Zemianskych Kostolian Ivana Plachá, je v obci, niekdajších Dolných Lelovciach, dnes v lokalite Pod horou, od konca 30. rokov, keď do nej prichádzali nielen príslušníci armády, ale aj tí, ktorí sa podieľali na výstavbe objektov, okrem iných aj ubytovacích. "Až do 50. rokov administratívne patrila časť, kde posádka operuje, Novákom, potom sa však zlúčila s Kostoľanmi. Občania teda žijú s vedomím, že tu posádka je už celé desaťročia," poznamenala.

Za posledné obdobie, skonštatovala Plachá, sa spolupráca obce s vojakmi veľmi zintenzívnila. "Máme dobré skúsenosti s vojenskou posádkou, pomáhali pri organizovaní rôznych podujatí, ale najväčšiu pomoc nám poskytli napríklad vlani pri organizovaní výročia Slovenského národného povstania. Teraz spolupracujú so školou na účelových cvičeniach, čiže takto prezentujú svoju prácu aj navonok," ozrejmila. Bližšiu spoluprácu obce so Zásobovacou základňou III podľa Plachej ukáže vždy až nejaká aktivita, ktorú obecný úrad pripravuje a osloví vojakov o pomoc. Na druhej strane, ak by posádka potrebovala s niečím pomôcť, obec je pripravená vyjsť jej v ústrety.

"Nikdy som neuvažovala nad tým, či sa cítim bezpečne kvôli tomu, že tu posádka je, možno preto, že tu celý život s tým žijem. Žijem celý život aj s tým, že je tu elektráreň, že sú tu iné podniky, ktoré nám prinášajú to, čo život, aj plus aj mínus," dodala Plachá.

Zemianske Kostoľany spolupracujú aj s tamojším Výcvikovým a testovacím centrom radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ktoré patrí pod Vojenský útvar 1606 Nováky. Obec im poskytuje priestory pre členov zahraničných delegácií, ktoré tam prídu, prijíma ich, čím sa podieľa na reprezentácii Slovenska vo svete.