Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Senior centrum v Handlovej vzniklo z bývalej základnej školy

Na snímke budova Senior centra v Handlovej 23. novembra 2014. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Senior centrum poskytuje pre obyvateľov mimo hlavných činností aj opatrovateľskú službu, denný stacionár pre seniorov a zdravotne postihnutých ľudí či jedáleň.

Handlová 16. mája (TASR) - S cieľom postarať sa o svojich starších obyvateľov predložila handlovská radnica v minulom programovom období projekt na rekonštrukciu bývalej základnej školy na domov dôchodcov. S ním bola úspešná a v Handlovej tak na začiatku roka 2014 začalo svoju činnosť Senior centrum, ktoré využívajú dôchodcovia nielen z tohto baníckeho mesta, ale i bližšieho a vzdialenejšieho okolia.

"My sme sa tu 40 rokov snažili vytvárať priestor na to, aby vznikol domov dôchodcov. V predchádzajúcich obdobiach sa nám to nepodarilo, preto sme využili možnosť v rámci druhého programovacieho obdobia európskych štrukturálnych fondov v období rokov 2007 až 2013 a podali sme projekt na rekonštrukciu Základnej školy Márie Krššákovej, ktorú sme v roku 2004 vyradili zo siete pre nedostatok žiakov. Táto dvojposchodová budova sa nám zdala vhodná so svojou stavebnou kondíciou na to, aby sme ju prebudovali na domov dôchodcov so všetkým, čo k tomu patrí," pripomenul pre TASR primátor mesta Rudolf Podoba.

Vyčíslil, že radnica získala nenávratné finančné prostriedky vo výške bezmála 2,5 milióna eur na stavebnú časť, zhruba 400.000 eur na vnútorné vybavenie a na tretí záverečný projekt informačno-komunikačných technológií 100.000 eur. Handlová sa na projekte podieľala sumou 136.000 eur a s výstavbou začala v roku 2011. "Vytvorili sme krásnu budovu s kapacitou 100 klientov, z toho je 80 miest viazaných na domov dôchodcov a 20 miest na takzvanú DSS-ku (domov sociálnych služieb, pozn. TASR)," skonštatoval.

Projekt radnica úspešne ukončila v zmysle kolaudácie a zaevidovania neziskovej organizácie Senior centrum Handlová, ktorú poverila riadením zariadenia. Vo výberovom konaní vybrala riaditeľku Emíliu Nyitrayovú. Svoju činnosť začalo centrum 1. januára 2014. "Počas tohto obdobia máme v priemere 92 klientov, vytvorili sme 45 pracovných miest pre odborných pracovníkov, opatrovateľky, kuchárky či zdravotné sestry. Staviame sa zariadením nielen pre občanov mesta Handlová, ale aj regiónu handlovskej doliny, širšieho regiónu Trenčianskeho samosprávneho kraja, pričom 65 % našich klientov sú občania handlovskej doliny a zvyšní sú ľudia z iných okresov, Žiaru nad Hronom, Partizánskeho," zhrnul Podoba.

"Som presvedčený o tom, že po 40-ročnom snažení sme dospeli do skutočne veľmi pozitívneho kroku a keď ľudia navštívia náš domov dôchodcov, máme sa čím pýšiť. Ja som rád, že sme dokázali vytvoriť pracovné miesta, ale dokážeme sa aj postarať o svojich občanov, seniorov, ktorí tu vytvárali hodnoty. To sú ľudia, ktorí postavili toto mesto, ktorí mu vdýchli v minulosti svojou pracovitosťou, talentom život a pre nich sa oplatí robiť," dodal primátor.

Senior centrum poskytuje pre obyvateľov mimo hlavných činností aj opatrovateľskú službu, denný stacionár pre seniorov a zdravotne postihnutých ľudí či jedáleň. V rámci iného projektu tiež vytvorilo vo svojom areáli v priebehu svojej činnosti oddychovú zónu za 100.000 eur, prostriedky na ňu poskytol Úrady vlády SR.